Salajenii pot produce 500 de litri de palinca fara a se gandi la plata taxelor si accizelor
Deputatul Partidului Social Democrat, Iuliu Nosa, a venit cu vesti bune de la Bucuresti pentru salajenii care produc palinca pentru propriul consum. Potrivit declaratiilor deputatului de Jibou, marti, 3 noiembrie, parlamentarii au respins cererea presedintelui de a reexamina propunerea legislativa a Codului Fiscal, prin care sunt exceptate de la plata accizei alcoolul pur si palinca de casa. „Vorbim de cantitati de maximum 250 de litri de alcool pur, respectiv 500 de litri de palinca”, a precizat Nosa.
Propunerea a fost aprobata in urma cu aproape un an, dar presedintele Traian Basescu s-a opus scutirii de la acciza a tuicii, fiind insa de acord cu neaccizarea vinului. Presedintele a retrimis legea spre reexaminare in parlament, dar legislativul s-a opus intentiei presedintelui astfel ca legea a fost trimisa spre promulgare in varianta initiala. „Din acest moment presedintele este obligat, conform prevederilor constitutionale, sa promulge legea. Sper ca Basescu nu va mai taragana lucrurile”, a mai spus Nosa.
Reamintim cititorilor ca proiectul de lege a fost initiat inca din anul 2007 de mai multi deputati PSD (printre care si salajenii Iuliu Nosa si Filonas Chis) si PNL. Presedintele s-a opus in prima faza, justificandu-si refuzul prin intelegerile semnate cu Uniunea Europeana. Acciza standard pentru alcoolul etilic, de 100 de grade, este de 750 de euro/hl. In aceste conditii, salajenii, chiar si pentru palinca folosita pentru propriul consum, trebuie sa plateasca 375 de euro/hl, respectiv 3,75 euro pentru fiecare litru de produs. Acciza se aplica de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE.