Prin traditie, romanii sunt inca mari consumatori de paine aproape la fiecare masa. Nu-i vorba, exista si persoane care includ acest produs in meniu cat se poate mai rar. Dar sunt si multi romani pauperi care n-au incotro si, in lipsa multor alimente de baza, suplinesc nevoia de satietate prin painea cea de toate zilele.
Aceasta realitate n-a ramas neexploatata de intreprinzatori. Asa ca unitatile productive de panificatie s-au inmultit repede, ca ciupercile dupa ploaie. Ca atare, in ziua de azi nu duce lipsa de paine decat cel care nu are cu ce o cumpara.
Mai la inceputul abundentei de paine pe piata, au avut trecere cu precadere franzelele pufoase si albe ca spuma laptelui. Chiar daca valoarea lor se limiteaza, sa zicem, doar la aspectul comercial. Treptat, tot mai multi consumatori s-au orientat cu predilectie spre painea neagra sau intermediara. In primul rand pentru calitatea nutritiva, dar si datorita gustului de paine adevarata. Cererea sporita fata de acest tip de paine a facut ca cei mai smecheri dintre micii intreprinzatori sa gaseasca prompt solutii care sa raspunda noii cereri si in acelasi timp sa fie profitabile pentru ei si inselatoare pentru consumatori. Si au reusit sa ia ochii cumparatorilor, impuscand doi iepuri dintr-o lovitura. Doar ca glontele ricoseaza de fiecare data in sanatatea celor care le cumpara marfa. Si ce fac respectivii producatori? Folosesc tot faina alba, dar obtin paine neagra, tot atat de voluminoasa si pufoasa ca cea alba. Doar ca in plus mai are un colorant. Dar cum nici o potlogarie nu poate fi tainuita la infinit, colorantul i-a dat de gol. S-a incapatanat ca de fiecare data sa se omogenizeze perfect cu faina si, in consecinta, miezul feliilor de paine de cele mai multe ori este cu picatele. Este pistruiat. Dar, chiar daca omogenizarea este fara cusur, painea pigmentata nu se poate compara cu surata ei veritabila produsa de SC ABO MILL SA Zalau. Si care, chiar daca in volum este mai mica decat “vopsitele” paini de 700 de grame, are la cantar cu 50 de grame mai mult decat ele. Tarata ii da greutate si la propriu si la figurat. Si mai are ceva in plus. Gust si calitate datorate responsabilitatii specialistilor de a plamadi produsul dupa norme tehnologice stabilite stiintific, pe care unii mici producatori le ignora cu buna stiinta.