februarie 6, 2023

Paduchii si raia mai dau… mancarimi

Desi traim vremuri in care unii fac turism pe Luna, Salajul se mai confrunta si acum cu boli specifice Evului Mediu, cauzate de lipsa celor mai elementare deprinderi de igiena personala. Este vorba despre cazuri de pediculoza (paduchi) si scabie (raie), descoperite cu sutele in unitatile de invatamant din judet, la triajul epidemiologic facut dupa vacanta de iarna. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, din cei 165 de copii gasiti cu paduchi in par, majoritatea – 147 – erau din scoli si gradinite din mediul rural. Si chiar daca reprezentantul DSP nu a precizat asta, din incidenta cazurilor de pediculoza pe unitati de invatamant rezulta, cat se poate de clar, ca responsabile pentru mentinerea “focarelor” de paduchi sunt comunitatile de romi. Astfel, comuna… fruntasa din acest punct de vedere este Criseni, cu 24 de cazuri, urmata de Cristolt, cu 14, Dragu, cu 13, Sarmasag, cu 10, si Bobota (Dersida), Ip, Agrij si Boghis cu cate opt cazuri fiecare.
In ceea ce priveste scabia, aceasta boala dermatologica extrem de contagioasa a fost depistata la opt copii din Ip, unul fiind la gradinita, iar ceilalti sapte scolari.
Desi tuturor copiilor depistati cu pediculoza sau scabie li s-a prescris tratament, la recontrolul facut dupa o saptamana, 29 inca nu scapasera de paduchi, iar unul dintre copiii din Ip avea, inca, raie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut