februarie 5, 2023

Pacoste pe invatamant a�� vestita revista Gazeta Matematica este interzisa de ministrul care a inventat Manualul de Sport

Ministrul Educatiei a trimis chiar in prima zi de scoala catre toate inspectoratele scolare o nota prin care atrage atentia ca sunt interzise toate auxiliarele, nota care se temina intr-un mod amenintator la adresa celor care ar indrazni sa nesocoteasca acest lucru. 

rn

Printre auxiliare se numara si Gazeta Matematica, cea mai longeviva revista de matematica din lume, cu 122 de ani de aparitie neintrerupta. De calitatea ei nu mai trebuie sa vorbim; a fost permanent un instrument exceptional. Unele inspectorate scolare au refuzat sa primeasca revista, desi exista unele protocoale de livrare cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania.
Profesorii de matematica din toata tara, inclusiv din Salaj, sunt indignati si considera o asemenea decizie ca fiind absurda, mai ales ca vine din partea ministrului Educatiei Liviu Pop, care la baza este profesor de matematica.
Despre interzicerea auxiliarelor in scoli am discutat cu Eusebiu Lehene, presedintele Filialei Sindicatelor Libere din Invatamant Salaj, care din capul locului spune ca ministrul Pop, prin nota trimisa inspectoratelor, incalca legea, deoarece in articolul 69 aliniat 1 din Legea Educatiei Nationale din 2011 se spune ca in procesul de invatamant "se utilizeaza manualele scolare si auxiliare".
Ministerul Educatiei asigura omologarea mijloacelor de invatamant. Nu poti veni in prima zi de scoala sa anulezi materialele omologate, cum e de pilda Gazeta Matematica. Pe langa faptul ca elevii duc lipsa de manuale, li se mai interzic si auxiliarele, care erau un ajutor de pret pentru cadrele didactice. Unde va ajunge invatamantul romanesc?, se intreaba Lehene.

rn

Simplu – o prostie

rn

Profesorul Constantin Cobarzan, fost profesor la CNS Zalau, cel care a pregatit o multime de olimpici nationali si internationali la matematica ne-a spus:
"L-as intreba pe domnul ministru al Educatiei daca in opinia domniei sale Gazeta de Matematica, un monument al culturii romanesti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis in scolile din Romania. Cred ca stie ca generatii intregi de ingineri, matematicieni, informaticieni, fizicieni ce au facut si fac fala Romaniei au facut primii pasi spre stiinta cu Gazeta alaturi", a spus profesorul Cobarzan.
Vasile Bulgarean, profesor de matematica, directorul Colegiului National Silvania, este de parere ca "daca s-a interzis si Gazeta de Matematica este o mare prostie". "Interzicerea auxiliarelor in scoli este o fumigena. Un liceu ca al nostru are nevoie de auxiliare. “ntr-adevar, in ultima vreme a fost o inflatie de auxiliare si ar fi bine ca acestea sa fie selectate. Cu certitudine se va reveni la nota ministrului. Copiii oricum isi cumpara auxiliare. Numai cu problemele din manual nu te poti prezenta la un examen de admitere la politehnica sau matematica", opiniaza Bulgarean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut