ianuarie 28, 2023

Ouale contaminate cu insecticid au ajuns si in Romania

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca miercuri au fost descoperite in judetul Timis o mie de kilograme de galbenus de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil. 

“Lotul respectiv a fost retinut în depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judetene sunt în alerta pentru a actiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificari privind ouale contaminate cu Fipronil. Comisia Europeana a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: Este necesar ca toate statele membre sa fie vigilente în ceea ce priveste produsele utilizate pentru controlul acarianului rosu în unitatile de pasari pentru a se asigura ca nu au loc tratamente cu substante neautorizate”, transmite ANSVSA, care anunta totodata controale in fermele avicole din tara.
Pâna acum, opt tari au fost afectate de contaminarea oualor cu insecticid.
Recent, Luxemburg a anuntat ca au fost retrase mai multe loturi de oua contaminate cu fipronil, un insecticid a carui utilizare este interzisa în productia de alimente, informeaza site-ul postului France 24.
Autoritatile din Luxemburg au anuntat ca au informat Comisia Europeana în legatura cu aceasta situatie, adaugând ca “oua contaminate au fost vândute pe piata din Luxemburg”.
Un lot de oua prezenta niveluri foarte ridicate de fipronil încât ar fi putut afecta sanatatea copiilor mici, însa nu reprezenta o amenintare pentru consumatorii adulti, se afirma într-un comunicat al autoritatilor.
Oua contaminate s-au descoperit si în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Franta.
Fipronil este o substanta folosita în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, capusele sau paduchii, însa este interzisa utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta substanta este foarte toxica si ingerarea ei în cantitati însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glanda tiroida si rinichii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut