Ori pensie, ori salariu

Hotarat sa faca economie, Guvernul PSD-PD-L a decis, totusi, intarzierea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Cu mentiunea ca, interdictia ii vizeaza pe cei care au o pensie mai mare de 1.700 lei (17 milioane lei vechi). Acestia vor trebui sa aleaga: ori pensie ori salariu. Toti cei ale caror pensii sunt mai mici de 1.700 de lei vor putea fi in acelasi timp si salariati si pensionari. Prevederile de mai sus au fost aprobate de guvern si proiectul va fi supus dezbaterii Parlamentului.
Premierul Emil Boc a precizat ca, in aceste conditii, “nu vor fi afectati medicii, profesorii, asistentii persoanelor cu handicap, actorii s.a.” Precizarea vine in contextul in care, in ianuarie, un proiect de ordonanta de guvern, in care nu se stabilea o limita a pensiei, ar fi obligat categoriile de mai sus sa aleaga intre pensie si salariu, cu conbsecinte greu de reparat in unele domenii.
Proiectul de lege nu vizeaza salariatii din mediul privat.
In sustinerea proiectului de lege, Guvernul invoca faptul ca si in alte tari europene – Franta, Portugalia, Grecia – exista un plafon valoric intre pensie si salariu, iar in altele – Anglia, Suedia, Irlanda, Cehia sau Germania – cumulul intre pensie si salariu este interzis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *