O ordonanță de urgență aprobată de Guvernul României pe 28 iunie 2024 modifică Codul Rutier în zona prevederilor referitoare la controalele în trafic. Astfel, potrivit OUG 84/2024, șoferii care refuză să fie verificați cu aparatul DrugTest și solicită, în schimb, să dea probă de sânge vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor. 

Până la schimbarea operată prin ordonanță de urgență, conducătorii auto aveau opțiunea unui examen clinic în condițiile în care refuzau testul antidrog cerut de agentul de poliție în trafic. Dacă medicul examinator îl declara apt, șoferul își păstra permisul auto până la primirea rezultatelor analizelor de sânge și/sau urină.   Modificarea operată de guvern a revoltat mulți români, creând dispute în mediul online. Contestatarii consideră noile prevederi abuzive, de natură să încalce dreptul constituțional la liberă circulație.

Zeci de mii de semnături în câteva ore

O petiție online adresată premierului Marcel Ciolacu, prin care se cere anularea prevederilor OUG 84/2024, inițiată pe 3 iulie de comunitatea Declic, a strâns 100.000 de semnături în mai puțin de 48 de ore de la lansare și continuă să adune susținători. În demersul lor, inițiatorii petiției susțin că ordonanța în discuție este abuzivă, atâta vreme cât jumătate din testele antidrog făcute de poliție ar avea rezultate greșite, fals pozitive. „Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până când vin rezultatele analizelor”, timpul de așteptare fiind chiar și de un an, din cauza lipsei de personal și a laboratoarelor foarte puține ale institutelor de medicină legală (IML), se arată în cuprinsul protestului online.

Sursa libertatea.ro

Sursa foto: declic.ro