Ordin de la UE: din iulie, gunoaiele din tot judetul, aduse la oras

Pana in 16 iulie, toate depozitele de deseuri din mediul rural trebuie “reabilitate prin salubrizarea zonei si reintroducerea in circuitul natural”. Asta spune Legea nr.349/2005 privind depozitarea deseurilor, ce transpune, de fapt, una dintre obligatiile asumate de Romania in urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, inchiderea acestor depozite este dictata de Uniunea Europeana, iar neindeplinirea acestei obligatii ar putea avea drept consecinta sanctionarea Romaniei.
In Salaj, potrivit datelor primite de la Comisariatul Salaj al Garzii Nationale de Mediu, exista aproximativ 150 de astfel de depozite. Sarcina inchiderii lor revine primariilor, care se complac, insa, intr-o stare de nepasare, desi timpul pana la expirarea termenului limita se scurge extrem de repede. Problema cea mare nu este atat inchiderea acestor depozite, cat faptul ca, din iulie, deseurile rezultate din mediul rural vor trebui transportate la una dintre cele trei rampe ce vor mai functiona in Salaj dupa aceasta data – cele din Zalau, Jibou si Cehu Silvaniei (in rampa de la Simleu se sisteaza, de asemenea, depozitarea, incepand cu 31 decembrie) – sau la alte depozite autorizate din judetele invecinate. De transportul acestor deseuri se pot ocupa, insa, doar firme autorizate si acreditate pe acest domeniu, in Salaj existand, in acest moment, doua astfel de firme: AVE Ecoserv Salaj si Salubris Simleu Silvaniei.
Potrivit directorului AVE, Cornel Vlaicu, o parte din comunele salajene au inceput – e-adevarat, timid! – sa constientizeze ca nu au alta solutie decat sa incheie contracte cu firme autorizate. Astfel, pe langa Zalau, firma AVE asigura colectarea si transportul (la depozitul din Criseni) si pentru deseurile din Sarmasag, Dobrin (cu cele cinci sate apartinatoare), Bocsa (cu trei sate), Chiesd (cu doua), Bobota (cu doua), Criseni (cu doua) si Cehu Silvaniei (cu patru), deservind, astfel, aproape jumatate din populatia judetului (101.430 de locuitori). Vlaicu a precizat ca firma pe care o conduce are capacitatea tehnica de a asigura servicii de salubrizare in tot judetul. Pana acum, in comunele amintite mai sus, pretul pe care trebuie sa-l plateasca locuitorii variaza, in functie de distanta fata de Zalau, intre 4 si 8 lei pe luna/gospodarie, la doua colectari pe luna. La o singura colectare – a adaugat Vlaicu – pretul este si mai mic.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *