Ordin ANFP: Funcționarii publici, monitorizați

1
1373

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a reglementat printr-un ordin publicat zilele trecute normele de conduită ale funcționarilor publici.

Codul administrativ menționează o serie de norme de conduită profesională pe care funcționarii publici trebuie să le respecte în activitatea prestată în cadrul instituțiilor sau autorităților, iar cel care trebuie să verifice aplicarea acestor principii este consilierul de etică.

Atât noțiunea de conduită profesională, cât și cea referitoare la atribuțiile consilierului de etică, se regăsesc în Codul administrativ încă de la adoptarea sa, din 2019, însă, de curând, aceste atribuții au fost conferite efectiv consilierului de etică, potrivit avocatnet.ro.

Acum, acest consilier de etică va începe și monitorizarea activității funcționarilor publici, dar și a instituțiilor și a autorităților, potrivit unui ordin al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) publicat joi în Monitorul Oficial.

Prin ordinul ANFP nr. 26, publicat în Monitorul Oficial nr. 38, se urmărește stabilirea metodologiei prin care vor fi completate și transmise o serie de informații privind aplicarea normelor sau a standardelor de conduită de către funcționarii publici. De asemenea, va fi realizată și o statistică a sancțiunilor disciplinare aplicate funcționarilor publici, dar și a hotărârilor judecătorești în urma sesizării de către funcționari a acestor sancțiuni.

Ce va urmări consilierul de etică

Printre aspectele care pot fi verificate și notate de către consilierul de etică numit în cadrul instituțiilor și autorităților publice se numără, printre altele, și aspectele semnalate sau făcute de funcționarii publici care pot constitui o faptă penală; sesizările sau reclamațiile formulate de cetățeni/beneficiarii activității autorității sau instituției publice, cu privire la comportamentul personalului care asigură relația directă cu cetățenii; răspunsurile date de cetățenii și beneficiarii direcți la chestionarele oferite de către consilierul de etică; recomandările scrise sau verbale adresate de consilierul de etică funcționarilor publici pentru respectarea conduitei profesionale; circumstanțele care au dus la încălcarea conduitei profesionale de către funcționarul public.

Ordinul ANFP mai prevede și un raport prin care se va nota o statistică privind procedurile administrativ-disciplinare aplicate funcționarilor publici privind numărul funcționarilor pentru care a fost sesizată comisia de disciplină, în funcție de cel care a făcut sesizarea, aici regăsindu-se, pe lângă personalul din instituție/autoritate, și cetățenii/beneficiarii și avertizorii în interes public; tipul abaterii disciplinare; normele juridice încălcate, precum cele aplicabile conduitei profesionale a funcționarilor publici, îndatoririle lor; evidențierea cazurilor în care funcționarilor publici li s-a cerut să acționeze sub presiunea factorului politic.

Evidența sancțiunilor disciplinare devine realitate

Același raport conține și un tabel privind sancțiunile disciplinare care au fost aplicate funcționarilor publici, cum ar fi mustrările scrise, diminuările salariale și cuantumul acestora, suspendările de promovare/retrogradările, precum și numărul destituirilor din funcțiile publice.

Consilierul de etică va realiza o evidență și a cazurilor disciplinare în care s-a dispus condamnarea penală printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a tipului de fapte infracționale săvârșite, dar și a numărului de sancțiuni disciplinare aplicate de instituție/autoritate care au fost anulate, ulterior, de o instanța de judecată.

Reglementările privind desemnarea unui consilier de etică nu se aplică instituțiilor/ autorităților cu un număr mai mic de 20 de angajați, potrivit Codului administrativ

1 COMENTARIU

  1. Asta e doar teorie. Se aplica la pastele cailor. In lege spune si ca posturile se ocupa prin concurs nu prin pile si cu dedicatie. Si ce daca scrie? Intrebati-l pe Ciunt de la primarie cum sta treaba ca va lamureste el.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.