Opt copii au casa noua la Hereclean

A 11-a casa de tip familial pentru copii din judet
Pe strada principala din Hereclean, in sediul scolii vechi, ajunsa aproape in paragina dupa ce vreme de peste 15 ani aici nu a mai sunat clopotelul, in urma cu trei zile, s-a dat in folosinta o casa de tip familial pentru copii. Lucrarile de reabilitare a imobilului au debutat anul trecut, in baza unui parteneriat intre – Primaria Hereclean, Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Dopilului Salaj si Fundatia ACASA. Ponderea cea mai mare a investitiilor a detinut-o fundatia Acasa, cu sprijinul careia s-a recompartimentat, reparat si modernizat interiorul. Au fost amenajate trei dormitoare si doua bai pentru copii, camera si baia parintilor, sufrageria, bucataria, camara de alimente si holul, urmand ca in curand sa mai fie realizat si un depozit. Primaria, cea care a pus la dispozitie spatiul si terenul aferent, este si cea care a suportat cheltuielile pentru realizarea imprejmuirilor, aleilor, conectarea cladirii la utilitati. Mobilierul si aparatura au fost achizitionate din bugetul DGASPC si ale Fundatiei Acasa.
Sase fete si doi baieti, cu varste intre doi si 13 ani, proveniti de la centrul din Cehu Silvaniei sunt beneficiarii acestui proiect. Din cele aflate de la directorul DGASPC, dna. Violeta Milas, selectia lor a tinut cont de faptul ca ei au fost pacienti ai Centrului de Ingrijire Medicala a Fundatiei Acasa. Copiii nu au handicap, dar vor avea nevoie si de acum incolo de tratamente si recuperare in cadrul centrului din Bradet, pentru afectiuni locomotorii si de vorbire. Cei mici au sosit la Hereclean, vineri dimineata cu un microbuz. Erau insotiti de cei care i-au ocrotit pana acum si asteptati de parintii sociali Marcel si Valeria Dobocan, conducerea si reprezentanti ai DGASPC si ai CJ (dl. Cristian Ionescu – vicepresedinte). Prima lor grija a fost sa-si viziteze noua casa, sa-si aleaga camerele si sa rascoleasca fericiti jucariile care-i asteptau cuminti intr-un dulapior, iar mai apoi sa se rasfete cu dulciuri. Din cele aflate de la reprezentantii locali se pare ca lumea din sat a primit foarte bine ideea deschiderii unui centru pentru copii in Hereclean, care vor putea sa fie integrati in comunitate cand vor creste mari. Pana atunci, ei se vor bucura de avantajele gazduirii in casa de tip de familial, acelea de a fi mai aproape de copiii de varsta lor din sat, de a lega prietenii, de a simti afectiunea unei mame si a unui tata.
Casele de tip familial, la mare trecere
Prima casa de tip familial pentru copii din judetul nostru s-a deschis in urma cu zece ani la Somes-Odorhei. Mai apoi, s-au infiintat doua unitati similare la Cehu Silvaniei, cu concursul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si al Consiliului Judetean Salaj. Si la Iaz (comuna Plopis) functioneaza o astfel de casa, avand sustinerea parintelui Alexandru Coste din Iaz si a CJ. In Zalau sunt cinci case de tip familial pentru copii cu handicap, care s-au realizat printr-un proiect PHARE. Ultimele doua case, s-au amenajat la Fizes (comuna Sag) si s-au dat in folosinta in preajma sarbatorilor de iarna 2008, si la Hereclean, ambele proiecte fiind realizate cu ajutorul Fundatiei ACASA si a primariilor.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *