octombrie 1, 2022

Opozitia din Salaj denunta modificarile la Codul penal drept un demers pentru a-l scapa pe seful PSD, Liviu Dragnea

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri, în calitate de camera decizionala, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, dupa o procedura accelerata în Parlament, proiectul fiind votat luni si in Senat. Modificarile legislative sunt puternic contestate de opozitie, dar si de cetateni, prin proteste de strada, fiind considerate ca demersuri pentru a-l avantaja in instanta pe liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat recent in prima instanta pentru instigare la abuz in serviciu la o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare.

rn

Votul de ieri a fost unul la limita, având în vedere ca au absentat noua deputati de la PSD si ALDE, iar cei de la UDMR s-au abtinut. Coalitia PSD-ALDE avea nevoie de 165 de voturi. Au fost 167 voturi "pentru". Noua deputati ai minoritatilor nationale si unul de la PMP au ajutat PSD si ALDE sa faca majoritatea necesara. Eugen Tomac, presedinte PMP, a anuntat la finalul sedintei Camerei Deputatilor ca deputatul Adrian Mocanu este exclus din PMP, dupa ce a dat un vot favorabil proiectului PSD-ALDE..
"De astazi România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea. Dvs considerati ca nu este o infractiune, ci e o fapta pe care v-o asumati si cu care v-ati mândrit. Vine si o zi de mâine cei care ati votat acest Cod al rusinii. Acest Cod nu cred ca va intra în vigoare. Vom folosi pârghii, CCR, presedintele, chiar tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile pentru ca suntem de partea corecta a istoriei", a fost reactia deputatului USR Ion Stelian.
"Uitati-va aici si veti vedea ca adevaratul program de guvernare a fost Codul penal (…) Din nefericire, PSD-ALDE lucreaza împotriva românilor, a propriului popor. Exista un acut sentiment de deznadejde pentru ca dvs ati înghenuncheat viitorul European al României. PNL va contesta la CCR acest vot, va utiliza toate pârghiile de a dejuca planurile dvs", a spus si deputatul PNL Raluca Turcan.
Presedintele Klaus Iohannis a calificat drept „revoltatoare” adoptarea modificarilor la Codul Penal impuse de PSD si ALDE, sustinând ca ceea ce se întâmpla în aceste zile in Parlament "se numeste dictatura majoritatii”.
„Modificarile care s-au facut sunt fie inutile, fie toxice si daunatoare si am de gând sa folosesc toate instrumentele constitutionale pentru a contesta cele doua acte normative (Codul Penal si Codul de procedura penala – n.r.)”, a mai spus presedintele.
Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat ieri ca modificarea codurilor penale dezincrimineaza abuzul în serviciu si ca exista aparenta ca legile se „fac dupa moravurile sau naravurile inculpatilor”, nu dupa standardele în vigoare.

Presedintele PNL Salaj, Lucian Bode

rn

"PSD si ALDE au un singur scop,
salvarea liderului Liviu Dragnea"

rn

Dupa votul de ieri din Camera Deputatilor, care a adoptat in calitate de for decizional modificarile aduse Codului Penal, presedintele PNL Salaj, Lucian Bode, a declarat ca Parlamentul dominat de coalitia PSD-ALDE a devenit un instrument de albire a liderilor politici corupti.
"Majoritatea PSD-ALDE a trecut azi (n.r.- ieri) modificarile toxice la Codul Penal, la mustata, cu 2 voturi peste cele necesare adoptarii lor. Practic, la vot s-a vazut faptul ca aceasta majoritate a fost fragila: Repozitionarea UDMR–ului, care s-a abtinut, se datoreaza cel mai probabil faptului ca reprezinta in Parlament interesele cetatenilor care i-a acordat increderea, interese care nu coincid cu aceste modificari grave aduse legislatiei penale. Am votat, alaturi de colegii mei din PNL, impotriva acestor modificari care protejeaza infractorii in aceasta tara si ne plaseaza in afara cadrului democratic consfintit de Constitutie.
Dupa OUG 13 si pachetul celor 3 legi pe justitie, modificarile la Codurile Penale promovate de catre PSD si ALDE au un singur scop, salvarea liderului Liviu Dragnea si a celor care il inconjoara de dosare grele aflate in instanta pentru fapte de coruptie.
Parlamentul a devenit instrumentul de albire a acestor lideri care se fac scapati de actul de justitie, iar Romania pierde imens la capitolul imagine si credibilitate in fata partenerilor externi. Au dat foc acestei tari doar pentru a-si scapa pielea! PNL va contesta la CCR modificarile aduse la Codul penal, asa cum a facut si in cazul celor 3 legi pe justitie si al Codului de procedura penala. Ne vom opune acestui asalt asupra independentei justitiei si mutilarii actelor normative care reglementeaza domeniul penal*, spune deputatul salajean Lucian Bode, presedintele PNL Salaj.

rn

USR Salaj acuza parlamentarii PSD Salaj
ca au facut din Romania raiul hotilor

rn

USR Salaj acuza parlamentarii PSD Salaj ca au facut din Romania raiul hotilor, violatorilor si criminalilor, dupa ce au votat legea prin care s-a modificat Codul Penal.
"Ei sunt parlamentarii de Salaj care au votat modificarea Codului Penal! Din cauza lor, România va deveni raiul hotilor, violatorilor si criminalilor, pentru ca legea pe care au adoptat-o va fi în beneficiul acestora. Ati amanetat viitorul si siguranta copiilor si nepotilor nostri! Pentru ce??? Rusine! Iuliu Nosa, Liviu Balint!", este mesajul USR Salaj postat pe pagina oficiala de facebook.

rn

Proteste in strada dupa votul din Camera Deputatilor

rn

La scurt timp dupa votul din Camera Deputatilor asupra modificarilor aduse Codului penal, în fata Guvernului au inceput sa se adune protestatari, manifestantii blocând circulatia. Protestatarii au cerut demisia Executivului, nemultumiti de adoptarea în Parlament a modificarilor Codului Penal. Au scandat "Demisia" si "PSD, ciuma rosie!".
O strada din centrul Brasovului a fost, de asemenea, blocata de protestatari care au scandat împotriva modificarilor din Justitie: „Nu vrem sa fim o natie de hoti”. Manifestantii au avut steaguri si pancarte pe care au scris mesaje antiguvernamentale.

rn

Comisia Europeana transmite un avertisment dur

Comisia Europeana se declara foarte îngrijorata de modificarile legislative privind justitia din România si spune ca nu va ezita sa ia masuri, daca va fi nevoie, pentru a asigura compatibilitatea legilor românesti cu legislatia UE, relevanta în domeniul justitiei penale, al cooperarii politienesti si al standardelor internationale, a declarat ieri purtatorul de cuvânt al executivului european, Christian Wigand.
"Comisia Europeana urmareste îndeaproape si cu preocupari din ce în ce mai mari evolutiile din România. Noi, la fel ca si alti parteneri internationali si state membre, am subliniat în mod repetat ca lupta împotriva coruptiei si asigurarea unei justitii independente si profesioniste au o importanta foarte mare. Aceasta este si esenta rapoartelor MCV. Este crucial pentru România sa intensifice eforturile si sa evite regresele de la realizarile înregistrate în trecut (…) În acest context, urmarim îndeaproape reformele în sistemul judiciar si ale codurilor penale din România. Observam ca reforma Codului Penal a fost adoptata de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementarile relevante ale UE în domeniul justitiei penale si cu standardele internationale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita sa trecem la actiune unde va fi necesar pentru a asigura aceasta compatibilitate", este mesajul reprezentantului Comisiei Europene.

rn

 

rn

 

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.