septembrie 28, 2023

OMS nu dorește deocamdată introducerea pașapoartelor de vaccinare

0

În ultima vreme, autorități din diverse țări au emis ideea introducerii unui pașaport obligatoriu de vaccinare covid, pentru a putea călători în statele Uniunii Europene. Au fost voci care au acceptat dar iată că specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății nu sunt de acord cu introducerea acestor documente care să ușureze condițiile de călătorie pentru cei care au fost imunizați împotriva noului coronavirus.

Introducerea unor astfel de pașapoarte de vaccinare “încalcă principiul echității”, conform experților OMS. Unul dintre argumente îl reprezintă faptul că omenirea se confruntă cu o criză în ceea ce privește dozele de vaccin împotriva coronavirusului.

“În penuria actuală în care doar foarte puține vaccinuri sunt disponibile, un tratament preferențial pentru călătoriile internaționale ar contraveni principiului echității”, au transmis aceștia. Reprezentanții OMS nu cred că așa zisele pașapoarte de vaccinare reprezintă o garanție stabilă cu privire la limitarea răspândirii coronavirusului.

Cu toate acestea, sunt țări care fac demersuri pentru introducerea acestor documente. Grecia și Israel au încheiat recent un acord conform căruia cetățenii lor care s-au vaccinat anti-covid pot călători fără niciun fel de restricții în cele 2 state.

“Trebuie să facilităm călătoriile celor care prezintă dovezile de vaccinare și vrem să facem acest lucru cu Israelul, care este cu mult înainte în materie de vaccinare”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-o declarație comună cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.

Statul grec vrea să ajungă la o înțelegere similară și cu Marea Britanie deoarece guvernul de la Atena este de părere că aceste pașapoarte de vaccinare nu trebuie să fie privite ca o modalitate prin care se limitează deplasarea celor care nu au fost imunizați. “Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nostru nu este împărțim europenii în 2 categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. În schimb, dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă (fast travel line) pentru cei care dețin acest certificat digital standardizat”, a afirmat premierul grec.

Autoritățile de la Stockholm și-au exprimat intenția de a emite pașapoarte digitale pentru persoanele imunizate. Suedia dorește ca aceste pașapoarte să devină funcționale până la începutul verii și este întru totul de acord cu procedurile internaționale în ceea ce privește soluțiile tehnice și standardele legate de dovada vaccinării. Aceeași intenție o au și oficialitățile din Danemarca.

Pe de altă parte, la finalul lunii ianuarie, Islanda a livrat deja primele pașapoarte de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor imunizate împotriva noului coronavirus. Ministerul Sănătății din Islanda precizează că obiectivul emiterii acestor documente este acela de a facilita circulația persoanelor între țări, pentru a fi exceptate de măsurile de restricție frontaliere.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen și solicită un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate statele membre ale Uniunii Europene. Subiectul este sensibil în multe dintre aceste țări, însă nu se exclude ipoteza ca, pe viitor, deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinați.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut