noiembrie 29, 2022

Ogorul cere samanta. UNISEM este pregatita?

– Interviu cu dl. ing. MIHAI MITRAN, directorul UNISEM – Sucursala Salaj
-Domnule director, e vremea cand tarina isi asteapta samanta. Cum sunteti pregatit dumneavoastra si unitatea pe care o conduceti pentru acest act al renasterii?
-Suntem pe pozitie. Se stie ca UNISEM este una dintre cele mai mari si mai prestigioase unitati de comercializare si prelucrare a semintelor, avand sucursale si puncte de lucru in toate judetele tarii. Si se mai stie ca de cand e lumea lume samanta este cel mai important factor de productie. Privita prin aceasta prisma problema, pot afirma ca reusim sa oferim seminte de cea mai buna calitate si in cantitati nelimitate.
-Ce le ofera, la ora actuala, fermierilor, Sucursala Salaj?
-Toata gama de seminte
-Detaliati, va rog.
-Sa incepem atunci cu seminte pentru cultura mare: orzoaica, ovaz, porumb. La porumb avem seminte de 10 hibrizi, dintre care amintesc Pionner PR -N 86, PR 38 – B76, NK-Kanada, Monalissa Clerika Turda 200. Majoritatea sunt hibrizi noi si de calitate superioara. Mai detinem seminte de plante furajere: lucerna, ghizdei, trifoi alb si rosu, sfecla furajera, mazariche, iarba de Sudan.
-Pentru legumicultorii Salajului ce aveti pe stoc?
-Cea mai variata gama de seminte. In ordine alfabetica: ardei, castraveti, ceapa, cimbru, conopida, dovlecei, dovleac de copt, fasole de gradina, gulii si gulioare, leustean, mazare, morcovi, patrunjel, pastarnac, pepeni verzi si galbeni, telina, ridichi, spanac, salata, sfecla rosie, tomate, varza si vinete
-Seminte pentru alte culturi?
-Da, ar mai fi arpagicul, fasolea de camp, cartofi albi si rosii, iarba de gazon etc. De asemenea, prin magazinele unitatii noastre desfacem ingrasaminte chimice necesare fertilizarii culturilor si pesticide pentru erbicidarea si tratarea bolilor si daunatorilor.
-Din cele spuse de dvs. inteleg ca aveti de toate. Dar preturile? In ce masura afecteaza ele buzunarele fermierilor (taranilor)?
-Nu in masura mare, deoarece SC UNISEM SA este producator si prelucrator de seminte si ca atare practica preturi accesibile. De trei ani, indiferent de inflatie mentinem aproximativ aceleasi preturi. De pilda, samanta preambalata de morcov sau patrunjel la 10 grame costa 1,2 lei, pe cand alti comercianti, vand plicul de 3-5 grame tot cu 2,0 lei si fara garantie. Mai mult, cartofii de samanta s-au ieftinit de la 1,5 lei/kg, la 1,3 lei/kg. Plantele furajere ambalate la 1 kg sunt comercializate astfel: lucerna 20 lei, trifoi 20 lei. Ghizdeiul s-a scumpit cu aproximativ 8-10 lei. Exista intr-adevar mici fluctuatii ale preturilor, determinate de producator si de perioada de comercializare.
-Preturile pot ori nu pot fi controlate, dar despre calitatea calitatea semintelor, despre garantia lor ce ne puteti spune?
-Toate semintele oferite de UNISEM sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratul pentru Controlul Calitatii Semintelor, conform Legii nr.266/2000. Fiecare marfa este insotita de certificat de conformitate a calitatii. Noi garantam calitatea si raspundem de ea. Imi permit sa trag un semnal de alarma in acest sens: Nu riscati sa cumparati seminte de la persoane neautorizate. Puteti compromite cultura si cheltui banii inutil.
-De unde provin semintele pe care le comercializati?
-De la fermele proprii si de la statiunile de cercetari din tara, iar in cazuri exceptionale din import.
-La ora actuala, de unde pot procura fermierii salajeni semintele, ingrasamintele, pesticidele?
-Din Zalau, din cele trei magazine situate ale Unisem, situate in pietele agroalimentare din centru si de la Astralis si pe strada Porolissum nr.36, bl. P63, parter (telefon 661090), precum si din depozitul de pe bulevardul Mihai Viteazul (in spatele fostului ILF – telefon 661013). In judet, semintele pot fi achizitionate de la punctele de desfacere UNISEM, sau de la agentii economici care comercializeaza seminte, ingrasaminte, pesticide in numele nostru.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *