Oficial, nu avem miristi de ars

Amenzi de mii de lei pentru incendierea terenului propriu
Cum, in fiecare an, perioada secerisului a fost marcata de numeroase incendieri ale miristilor, unele cu grave implicatii chiar asupra traficului rutier din zona, Garda Nationala de Mediu (GNM) a demarat o actiune de prevenire a acestui fenomen. Asta cu atat mai mult cu cat, in acest an, sezonul recoltarii la paioase se suprapune cu inchiderea gropilor de gunoi din rural, administratiile publice locale putand fi tentate sa recurga, ca metoda de eliminare a deseurilor, la incendierea acestora. Dupa cum ne-a declarat Ioan Porumb, directorul coordonator adjunct al Comisariatului Salaj al GNM, comisarii salajeni vor demara controale pe aceasta tema chiar de saptamana viitoare, imediat dupa finalizarea procedurii de receptionare a lucrarilor de inchidere a celor 123 de gropi de gunoi din mediul rural. Cu aceasta ocazie, ei vor aduce la cunostinta proprietarilor de teren ca incendierea miristilor, a vegetatiei ierboase sau a depozitelor de deseuri, fara acceptul Agentiei pentru Protectia Mediului, este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 de lei, in cazul proprietarilor persoane fizice, respectiv cu amenzi intre 25.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Drumurile si rezervatiile, supravegheate permanent
Potrivit recomandarilor comisarului sef al GNM, controalele isi vor concentra atentia, in mod special, asupra zonelor limitrofe ale drumurilor nationale si judetene (si autostrazi, daca ar fi cazul!), unde comisarii vor trebui sa deruleze actiuni de patrulare si supraveghere, in scopul preveniri evenimentelor rutiere. De o atentie sporita vor avea parte si ariile protejate, afectate, si acestea, de-a lungul timpului, de incendieri ale vegetatei uscate in perioada de vara.
Mai sunt si exceptii…
In conformitate cu legislatia in vigoare, ardererea miristilor si a vegetatiei uscate este strict interzisa, singura situatie cand acest lucru este permis fiind atunci cand arderea se impune ca masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea unor boli sau daunatori specifici. Chiar si atunci, proprietarii terenurilor in cauza trebuie sa solicite acceptul APM, solicitarea fiind insotita, obligatoriu, de un act doveditor de la Directia Fitosanitara (cu privire la existenta bolilor sau daunatorilor respectivi) si de notificari catre ISU si GNM. Este necesar, de asemenea, acceptul primariei. Potrivit informatiilor primite de la Balint Gizella, sef serviciu in cadrul APM Salaj, nici o persoana – fizica sau juridica – n-a depus o astfel de solicitare, ceea ce inseamna ca orice ardere de miristi va avea loc in perioada urmatoare in judet va fi in afara legii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *