septembrie 23, 2023

Odată cu noul sistem de iluminat, la Zalău se vede bine și noaptea

6

Noii stâlpi de iluminat public cu led au fost puși în funcțiune pe câteva străzi din Municipiul Zalău, diferența între vechiul și noul sistem de iluminat stradal fiind ca de la cer la pământ. Dacă vechile becuri abia reușeau să lumineze pe timp de noapte până la mijlocul carosabilului, lumina nouă acoperă inclusiv trotuarul opus părții pe care sunt amplasați stâlpii de iluminat. Și trecerile de pietoni au devenit suprailuminate, astfel că vizibilitatea șoferilor este net superioară beznei dinainte de realizarea acestui proiect de investiții.

Străzile pe care noul sistem a devenit functional, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Primăriei Zalău, sunt Porolissum, Moigradului, Cetății, Bujorilor, Salcâmilor, Buday Nagy Antal, Salamon Josef și Corneliu Coposu (de la intersecția cu str. Gheorghe Doja până la Dacia Service), pe aleea Turturelelor și în Parc Pădure Brădet, Gheorghe Doja și 22 Decembrie 1989.

Lucrările nu sunt finalizate încă pe toate traseele de străzi cuprinse în prima etapă a proiectului, dar administrația municipiului a propus ca pe măsură ce avansează lucrările să fie pus în funcțiune și noul sistem, spre surpriza plăcută a locuitorilor.

”Au fost demarate și lucrările privind modernizarea și extinderea sistemului de iluminat, montarea de noi corpuri de iluminat echipate cu telegestiune și suprailuminarea trecerilor de pietoni pe alte 13 străzi din municipiu, unde proiectul este în diferite stadii de execuție. Străzile aflate în proiect, pe care au fost demarate lucrările sunt: Gheorghe Doja, 22 Decembrie 1989, Avram Iancu, Corneliu Coposu (de la intersecția cu Piața Iuliu Maniu până la Dacia Service), Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu, Voievod Gelu, Ioan Nechita, Victor Deleu, Lt. Col. Pretorian, C.D. Gherea, Salaman Josef și Centura Ocolitoare, Bulevardul Mihai Viteazul”, transmite Biroul de presă al Primăriei Zalău.

Investiția aduce un plus de siguranță pentru cetățeni

Modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Zalău aduce, odată cu punerea în funcțiune, un plus de siguranță locuitorilor sau celor care ne tranzitează orașul. Depășit demult de noile tehnologii dar și mare consumator de buget pentru energia electrică, vechiul sistem abia lumina partea carosabilă dinspre stâlpi, plus că zonele adiacente trecerilor de pietoni erau în beznă totală și au reprezentat, de-a lungul timpului, un factor important producerii de accidente rutiere. În noile condiții, atât pietonii cât și șoferii se simt mai în siguranță atunci când sunt nevoiți să circule pe timp de noapte. Dacă luăm în calcul și estetica orașului, adică faptul că dispar cablajele atârnate de vechii stâlpi, investiția derulată prin fonduri europene merită tot efortul. Vechii stâlpi vor dispărea odată cu finalizarea lucrărilor la noua rețea subterană de telecomunicații, angajații firmelor de cablu-tv-telefonie putând fi observați cu ușurință în aceste zile lucrând de zor pe toate tronsoanele de străzi cuprinse în proiect.

Proiectul, cu o valoare de 23 de milioane de lei, este finanțat din fonduri nerambursabile prin POR axa 3.1C – iluminat public.

Pe 12 străzi vor fi demolați stâlpii existenți, sunt instalați stâlpi noi, cu corpuri de iluminat echipate cu telegestiune și sunt mutate în subteran rețelele aeriene; pe alte 9 străzi se vor înlocui corpurile de iluminat cu corpuri de iluminat noi, echipate cu telegestiune, iar pe o altă stradă cuprinsă în proiect se va extinde sistemul de iluminat. În total, în prima etapă a proiectului, vor fi modernizate până în luna septembrie a acestui an 36,4 kilometri de rețea. Totodată, 32 de treceri de pietoni vor devein mai sigure prin iluminatul îmbunătățit și se va realiza centrul de monitorizare al sistemului de iluminat public.

Se vor lumina bine alte 76 de străzi

Tot prin fonduri europene, Primăria Zalău va moderniza și extinde sistemul de iluminat public pe alte 76 de străzi. Potrivit reprezentanților municipalității, ”modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Zalău- Etapa II este în faza de contractare. Acest proiect cuprinde investiții pe 76 de străzi, din care pe 66 de străzi se vor înlocui corpurile de iluminat, iar pe alte 10 străzi se vor înlocui stâlpii și rețeaua în întregime. Licitația pentru acest proiect este pe SEAP, în etapa de evaluare a ofertelor”.

Investiția nouă se ridică la 13,4 milioane de lei.

6 thoughts on “Odată cu noul sistem de iluminat, la Zalău se vede bine și noaptea

 1. Pacat ca la ora la care intra in functiune iluminatul public, se da stingerea si toata lumea catre casa, niciun prieten!:)))

 2. Prima poza (cea in intuneric) este un fake la articol. Se vede clar ca e de anul trecut cand inca erau si stalpii vechi functionali cu cablurile de curent/net/telefon balanganite deasupra cenusiei birocratii salajene (balcanice) … multe vorbe fapte mai putine. Cele dinspre/catre Aghires nu au fost aprinse inca de exemplu. Propaganda ieftina dar totusi strada Crasnei arata mult mai bine fata de acum 3 ani deci respect munca oamenilor mai ales acelora care inainte de Craciun cu 2 zile inghetau pe centura sa lege firele de curente in stalpii noi. Concluzia mea : cinste muncitorilor (antreprenori, proiectanti, mai ales operantilor pe campul fizic al muncii) rusine politicienilor obraznici guralivi ce se bat pe felia vanitatii dintre partide ‘ ca “ieu” ca “iel nu” ca ala mai’. Neverosimile prostii…

  1. Mai conpirationist mic.Poza este reala si adevarata.Acolo locuiesc eu.Dar dk tot veni vorba.Centura chiar trebe iluminata inaintea unor stradute din oras ?

   1. Scuze ai dreptate. Credeam ca e strada Crasnei. Tot ramane un semi- fake prima poza (nocturna) pentru sunt aprinse ambele circuite de iluminare si in final se vor scoate stalpii vechi deci lumina super puternica ce se vede va fii cel putin injumatatita. In rest Traiasca Partidul !!!. Multa sanatate.

 3. PT.OM DE OBICEI ESTE MULT MAI USOR SI RAPID SA CRITICE SI SA FACA RAU DECAT BINE,SUNT ANTI PSD,REPET ANTI PSD,DAR CE A FACUT OMUL CIUNT SI ECHIPA LUI NU A FACUT NIMENI DE PE VREMEA A LUI WESELENY COVACI SI NICI NU O SA FACA NIMENI INCA 30 DE ANI DE AICI INCOLO.
  PRIMUL MESAJ ESTE PROST SI NEBUN,CUM NAIBA SA NU FIE INTORS DACA SE LUCREAZA,ASA SE FAC LUCRARILE CUM AR TREBUII SA SE FACA IN TOATA TARA,IN 1-2-3ANI DIN TEMELII,NU CUM S-AU FACUT PANA ACUM DE MANTUIALA IN 1 SAPTAMANA!!
  PS.NU INTELEG PE UNII OAMENI,DACA NU SA FACUT DE CE?DACA SA FACUT DE CE?DATE DRACULUI DE TAMPIT,STAI JOS ORICUM AI NOTA 2 DUPA MENTALITATEA DE COPIL DE 2 ANI!!!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut