Obligatii sporite pentru agentii imobiliari

Agentii imobiliari sunt obligati sa puna la dispozitia clientilor, incepand din aceasta luna, toate datele referitoare la imobilul a carei tranzactii o intermediaza. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 174/2008, care a intrat in vigoare din 1 ianuarie, in momentul in care se incheie un contract intre agentia imobiliara si client, cea dintai are obligatia de a prezenta o serie de date referitoare la imobilul de care clientul este interesat.
Astfel, agentul imobiliar trebuie sa informeze in scris cumparatorul cu privire la pretul de piata al imobilului, situatia juridica a acestuia, comisionul practicat, dar si costurile pe care va trebui sa le suporte clientul pentru intocmirea actelor necesare tranzactiei. In plus, clientul trebuie informat cu privire la poluarea fonica, umezeala din imobil, poluare, istoricul cladirii sau posibile dezavantaje ale vecinatatilor. Contractul va mai contine si detalii despre proprietate, care ar putea influenta decizia de cumparare: nivelul de finisare, dimensiunile apartamentului, vechimea sau pozitionarea fata de punctele cardinale. Pe de alta, parte, in contractul incheiat, agentia trebuie sa stipuleze pretul cerut de proprietar, dar si o clauza de exclusivitate pentru imobilul respectiv. Daca aceasta din urma nu este stipulata, clientul nu mai are obligatia de a achita comisionul.
Nerespectarea obligatiilor amintite se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut