Obiectele emblematice de la fosta IAIFO intră în patrimoniul orașului

4
740

Petiția „Împreună pentru I.A.I.F.O Zalău” prin care sute de zălăuani au solicitat recuperarea și introducerea în patrimoniul Municipiului Zalău a trei obiecte emblematice a fostei Întreprinderi de Armături Industriale din Fontă și Oțel a dat roade, anunță cei care au inițiat demersul.

La două luni și jumătate de când au făcut prima sesizare către primărie și mai bine de o lună de la depunerea petiției, municipalitatea anunță că SC Rominserv Valves IAIFO SRL și-a dat acordul ca o parte din elementele -simbol să treacă în proprietatea publică a municipiului.

„Sunt fericită să vă anunț că am primit un răspuns încurajator din partea Primăriei care a făcut demersurile necesare pentru recuperarea a două dintre obiectele cerute prin petiție iar actualul proprietar a avut bunăvoința de a dona aceste obiecte. Din păcate, din răspunsul Primăriei nu am înțeles că ar fi vorba și despre <Peretele cu mozaic>. Am aflat, de asemenea, că și Direcția județeană pentru Cultură s-a implicat în scopul declanșării procedurii de clasificare a celor trei obiecte inclusiv a <Peretelui cu mozaic> înainte de aprobarea demolării clădirilor (încă nu a fost aprobată demolarea!). Ce urmează? Cred că obiectele intrate în proprietatea Primăriei trebuie evaluate, clasificate, recondiționate și puse în valoare. Sper că timpul necesar pentru aceste proceduri să nu fie foarte îndelungat. Oricum, cred că fiind o inițiativă cetățenească, Primăria are datoria să ne informeze în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu aceste obiecte. Sper ca ele să nu rămână uitate într-un depozit sau ascunse după garduri. Fiind vorba despre o situație inedită mulți cetățeni se întreabă unde vor fi amplasate aceste obiecte. Cred că este momentul să vă spuneți părerea în legătură cu locurile în care pot fi amplasate și puse în valoare cele trei obiecte de patrimoniu: statuia muncitorului din turnătorie, robinetul și peretele cu mozaic. Sunteți parte a acestui demers iar părerea dumneavoastră poate fi luată în considerare. Vă mulțumesc pentru implicare!”, a scris, în grupul Agora Zalău de pe Facebook, Gabriela Ciocian Ardeleanu, inițiatoarea petiției.

În luna aprilie a acestui an, înainte ca orice urmă a existenței fizice a celei mai mari fabrici din Zalău să dispară, în mediul online a fost lansată petiția care urmărea păstrarea, măcar la nivel simbolic, amintirii acesteia. Cele trei elemente emblematice ale Interprinderii de Armături Industriale din Fontă și Oțel (I.A.I.F.O.) sunt un mozaic, statuia muncitorului din turnătorie și robinetul industrial, simboluri reprezentative pentru fabrica Armătura, care a fost una dintre cele mai importante din lume în anii comunismului.

4 COMENTARII

  1. aud pe multi despre perioada de dinainte de 1989 ca perioada comunista. Ce comunism, a fost o dictatura ceausista !!! Inclusiv dictatorul Ceausescu spunea de perioada ce urma ,,spre comunism în zbor”. In comunism nu exista proprietate privata, ceea ce in Romania de dinainte de 1989 exista !!!

  2. Gestul Agorei este salutar dar noi nu trebuie să uităm problema în sine. Înființată in 1969, această mare întreprindere socialistă a asigurat de-a lungul anilor locul de muncă a zeci și zeci de mii de sălăjeni, nu există zălăuan care să nu fi lucrat sau să nu fi avut rude care au lucrat la Armătura. Să scuipăm între ochi pe cei care i-o mâncat în c ur de revoluție !

  3. Peste o 100 de ani când vom locui pe Luna,Marte sau Iad obiectivele emblematice ale municipiului vor fi siglele Malurilor care sau și se construiesc in ilustra noastră urbe!!!

  4. Doamne, multe zile si nopti am tras in Armatura, in frig si siliciu, in sambete, duminici si
    Sarbatori, cu securistul la poarta , ca sa-ti poata taia o ora sau mai multe, daca ai intarziat – fie si un minut…Si totusi, imi pare rau de ce s-a ales din aceasta intreprindere care se va ,,ingropa” odata cu amintirile tineretii atator generatii…

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.