La sfarsitul saptamanii trecute, comunitatea de slovaci din satul Faget, comuna Plopis, judetul Salaj, a fost gazda elevilor si profesorilor din Slovacia, Polonia si Turcia in cadrul proiectului international „Comenius” Time to Recycling for Future. Elevii scolilor din Faget si sinteu (judetul Bihor) au sustinut un spectacol folcloric cu dansuri si cantece traditionale slovace. De asemenea, eleva Alexandra Chira din Plopis si fratele ei au incantat spectatorii cu cantece populare romanesti.
Acest eveniment a fost onorat de prezenta d-lui Miroslav Iabloncsik – consulul general al Slovaciei in Romania, deputatii Adrian Merca din partea Comunitatii Slovace din Romania si deputatul Lucian Bode, de subprefectul judetului Salaj Onorica Abrudan, inspectorii scolari Mlinarcsik Alexandru din cadrul Inspectoratul Scolar Judetean Bihor (pentru minoritatea slovaca) si Rozs Rita din cadrul Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.
Coordonatoarea proiectului, Tatiana Contras (Sc. Mihai Eminescu Zalau) a prezentat asistentei delegatiile din strainatate si activitatile care s-au desfasurat pana in prezent in cadrul proiectului. Preotul Martin Rolnik, presedintele si sufletul comunitatii din Faget, a vorbit despre istoricul comunitatii si al bisericii din satul Faget, iar in final, in noua cladire a scolii din Faget, primarul comunei Plopis, Nicolae Criste si directorul scolii, Victor Cristea, au oferit invitatilor o masa traditionala cu specific slovac.