Oamenii ADP-ului au adus solia primaverii si in cartiere

Desi primavara astrologica si-a facut oficial aparitia, cea perceputa de simturile noastre mai zaboveste un pic. Poate spre a-i da prilej iernii sa-si scuture de tot sacii cu omat uitati in decembrie pe prispa cerului. Oamenii ADP-ului nu tin, insa, seama de socotelile si capriciile vremii. Ei au impanzit municipiul dand semnalul ca zilele curateniei de primavara au demarat nu numai in centrul orasului, ci si in cartiere, inclusiv in zonele mai marginase.
Asa s-a intamplat zilele trecute si in Bradet, cand patru echipe si-au inceput concomitent treaba sub indrumarea gospodareasca a domnului Ioan Blaj. Domnia sa, dorind se pare sa se asigure ca dispozitiile date de la sediul firmei vor fi corect si integral infaptuite peste tot. Chiar si pe strazile mai laturalnice, fiindca si acolo traiesc citadini preocupati de mediul in care vietuisc. Ba chiar pun cat de cat umarul pentru estetica spatiului public din jurul blocurilor lor.
Dat fiind ca acum pamantul musteste de apa, s-a inceput cu ceea ce se preteaza situatiei. S-au plantat zeci de metri de garduri vii, deopotriva unde au fost distruse din pricina unor lucrari de interes public, sau pur si simplu acolo unde le-au nimicit raufacatorii. Dar si in locurile unde acest element de decor natural va crea noi oaze de verdeata intre asfalt si betoane.
Nu poate scapa ochiului faptul ca acesti oameni n-au tinut seama nici de stropii intermitenti de ploaie si lapovita si nici de temperatura neprietenoasa de afara. Au muncit cu sarg, chiar daca pamantul clicos li se lipea de incaltaminte in timp ce il batatoreau pentru ca materialul saditor sa prinda radacini sigure. E si acesta un model graitor despre cat de responsabila este de multe ori simplitatea, indiferent de natura ei.
Daca nu pentru altceva, macar pentru acest motiv se cuvine sa le pretuim munca si sa nu o strivim sub pneurile autoturismelor neglijent parcate. Cand, de fapt, am putea s-o sustinem prin propria noastra implicare civica. Pe care in acest sezon o putem concretiza, fie infiintand noi mici spatii florale, fie prin sadirea catorva puieti pomicoli in zona in care locuim. In mediul nostru vital de fiecare zi, din ce in ce mai degradat.
La urma urmelor, primele insemne ale primaverii nu tin numai de vremea de afara, ci in buna masura si de bunavointa omului. Bineinteles, cel despre care se spune ca “sfinteste locul”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *