Oameni valoroși care au plecat din Zalau și au facut cariera in rock-ul romanesc

Zalaul se poate lauda ca a dat muzicii rock din România destule nume valoroase. Unii dintre ei sunt nascuți în Zalau, alții au avut primele piese cântate în Zalau, iar alții au copilarit sau au fost strâns legați de Zalau dupa ce familiile lor s-au mutat la poalele Meseșului. Zalaul se lauda ca a dat muzicii rock din România un manager și un percuționist de înalta clasa, pe Ionuț Contraș, în prezent manager al grupului Bosquito. În Zalau și-au mai început cariera muzicala și Raul Kusak și Dan Opriș, foști membrii ai Vama Veche. Dar și Gabi Dragan de la formața Sarmalele Reci sau Calin Pop de la Desperado. Au strânse legaturi cu Zalaul și chitaristul formației Semnal M, Nicu Barna, și toboșarul Ladislau Balas de la Compact.

Ionuț Contraș – managerul cu care Phoenix și-a lansat ultimul album
Istoria muzicii rock din România este strâns legata de istoria grupului Phoenix, consacrat în anii 60. Phoenix a fost una dintre cele mai populare formații de muzica rock din România anilor 60 – 70, fapt pentru care membrii formației au fost urmariți constant de catre Securitate, pâna când aceștia au emigrat ilegal în Germania Federala. Grupul se întoarce dupa revoluție în țara și atrage din nou publicul de partea sa. Din istoria grupului face parte și zalauanul Ionuț Calin Contraș, nascut pe 31 ianuarie 1974 în Zalau. Contraș a fost în perioada 2002 – 2010 managerul trupei Phoenix și membru al formației din 1998. Ionuț Contraș a avut un aport semnificativ la evoluția grupului, în aceasta perioada contribuind la percuții și la voce. Ionuț Contraș este producatorul executiv al ultimului disc lansat de Phoenix, intitulat “Baba Novak”, disc la care contribuie și cu voce și percuții. Componența grupului la ultimul disc semnat de Ionuț Contraș a fost Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țandarica, Mani Neumann și Cristi Gram.
Din 2010, Ionuț Contraș este pâna în prezent manager al formației Bosquito. Formația Bosquito, cât și o parte din membrii vechiului Phoenix, vor concerta pe 27 august la Zilele Zalaului.

Nicu Barna – chitaristul legendarei Semnal M și-a cumparat prima chitara dupa o vara de munca în Zalau
Nicu Barna, chitaristul legendarei formații românești Semnal M, a depanat pentru Graiul Salajului câteva amintiri despre Zalau, pentru ca – cei mai mulți nu știu – a copilarit în orașul de la poalele Meseșului. Ne-a marturisit ca are o strânsa legatura sentimentala cu Zalaul, bunica lui fiind zalauanca. “Mi s-au lungit mâinile în copilarie de câte bidoane cu apa caram”, face haz Nicu. Chitaristul formației Semnal M a intrat în componența legendarei trupe în anul 2009. Mai are colaborari cu formația folkistului Emeric Imre, alaturi de care a și concertat la Zalau și cu care se va întoarce pe 26 august la Zalau de Zilele Orașului, dar și cu renumita cântareața de folk Magda Pușkaș. Chitaristul mai lucreaza la un proiect cu formația Confesiuni. Activeaza și în formația Transylvania, alaturi de Teo Peter – chitara, Florin Ștefan – chitara, nai, voce și Ovidiu Hodrea – tobe. Alaturi de Transyilania a scos mai multe piese, printre care și “Munții noștri aur poarta”, o melodie aparuta în contextul în care se vorbea tot mai mult de exploatația auriferica de la Roșia Montana.
“Am muncit o vara întreaga în Zalau. Cu banii adunați mi-am cumparat prima chitara. Asta se întâmpla în 1991”, spune Nicu. Prima lui formație a fost cu vecinii de la bloc. “Dupa ce mi-am cumparat chitara, ne-am strâns mai mulți vecini de la bloc și ne-am facut o formație. Va dați seama ca nu a fost ceva de durata, dar acesta a fost începutul”, spune cu modestie chitaristul de la Semnal M. stop_coloana 

Ladislau Balas a înființat formația Compact
Ladislau Balas nu are radacini zalauane, însa viața a facut ca unul din frații lui sa ajunga detașat pe un post la Zalau, unde s-a stabilit pentru restul vieții. Așa ca Ladislau Balas poposește des la Zalau și spune ca este încântat de oraș. Ladislau Balas s-a consacrat ca primul percuționist al formației Compact. A pus în 1977 bazele formației rock Compact, alaturi de Marius Luca, Cornel Moldovan, Constantin Camarașan și Teo Peter. Ladislau a ramas în grup pâna în 1979 când alaturi de Marius Luca și Cornel Moldovan parasesc grupul. A plecat la scurt timp dupa desparțirea de trupa Comapct în Statele Unite ale Americii. Fratele sau ne-a spus ca a plecat în America pentru ca în România muzica o facea din placere și ca aici nu poți sa-ți câștigi traiul doar din muzica. “Mai vine din când în când pe acasa. S-a lasat de tobe. Adica, mai cânta doar pentru el, însa fiul sau este chitarist la o formație în Statele Unite. Și acum mai am pe acasa afișe din anii 77 – 78 cu vechiul Compact de la spectacoele lor. Cântau peste tot, prin baruri, pe litoral, la munte, oriunde erau chemați. Țin minte ca am fost și eu cu el, era o atmosfera placuta, chiar daca trebuia sa împarțim camera în care stateam. Erau alte vremuri, alta muzica, Compact suna foarte bine pe vremea aceea”, ne spune fratele lui Balas Ladislau.

De la Palatul Copiilor din Zalau, la Ștefan Banica Band, Vama Veche, Desperado și Sarmalele Reci
Profesorii Palatului Copiilor din Zalau se pot lauda ca au format muzicieni profesioniști care în timp au ajuns sa cânte în formații celebre din țara. De la Palatul Copiilor din Zalau au pornit Raul Kusak la Vama Veche și Ștefan Banica Band; Calin Pop la Desperado; Dan Opriș la Vama Veche sau Gabi Dragan la Sarmalele Reci.
Gabi Dragan este membru din 2007 al trupei Sarmalele Reci, unde cânta la tobe.
Raul Kusak și Dan Opriș sunt cei doi zalauani care în 2006 s-au alaturat lui Tudor Chirila în formația Vama. În 2006 membrii vechi ai trupei Vama Veche se despart, iar Tudor Chirila, împreuna cu Eugen Caminschi (chitara) fondeaza o noua formație: Vama. Celor doi li se alatura Lucian Cioarga (tobe), zalauanul Dan Opriș (bass) și zalauanul Raul Kusak (clape), cel din urma fiind înlocuit în 2009 cu Gelu Ionescu. În 2007 apare primul single al formației Vama în care cânta și cei doi zalauani – “Bed for love”, iar un an mai târziu Vama lanseaza primul album – “Vama”, în cadrul unui show la Arenele Romane din București, în fața a 5.000 de oameni. Printre single-urile de pe album se mai numara “Pe sârma”, “Suflet normal”, “Dumnezeu nu apare la știri” și “E plin de fete/Sâmbata seara”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *