In data de 18 martie a.c., politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj au fost sesizati de catre P. Imre, care a reclamat ca, in piata de animale din localitatea Crasna, judetul Salaj, a vandut un cal unor persoane necunoscute, in schimbul a 22 de bancnote de 50 euro (1100 euro) falsificate si suma de 400 ron, valoarea banilor primiti fiind de 5000 ron.
In urma activitatilor desfasurate de catre politisti, au fost obtinute date si informatii cu privire la faptul ca mai multe persoane de pe raza Municipiului Zalau au preocupari de falsificare si punere in circulatie de monede sau alte valori.
Astfel, s-a stabilit ca, la sfarsitul lunii februarie 2009, B. Ovidiu, din Zalau, s-a intalnit, in locuinta sa, cu L. Paunel si O. Marius, cu care s-a inteles sa falsifice si sa puna in circulatie bancnote euro din cupiura 50. Cei trei au inceput sa falsifice, cu ajutorul scannerului, bancnote din cupiura 50 euro, initial cate o bancnota pe o coala de hartie si apoi doua bancnote pe o coala, reusind sa falsifice un numar de 57 de bancnote, in suma totala de 2850 euro. Apoi, cei trei au decupat cu o foarfeca si o lama bancnotele de pe colile de hartie, dar au observat ca un numar de 7 bancnote nu sunt bine realizate, motiv pentru care le-au ars, ramanand astfel cu suma de 2500 euro.
Dupa plecarea lui O. Marius de la domiciliul lui B. Ovidiu, in locuinta si-a facut aparitia A. Anton, care a vazut ca cei doi au falsificat 50 de bancnote, motiv pentru care au hotarat ca el si fratele sau sa duca bancnotele la domiciliul lor si sa aplice, pe holograma acestor bancnote, un strat de oja de unghii, deoarece aceasta iesea la scanner sub forma unei pete negre.
Din acel moment, cei patru au mai confectionat, in patru randuri, prin aceeasi modalitate, urmatoarele sume, in bancnote din cupiura de 50 euro: 150 euro, 200 euro, 200 euro si 650 euro, folosind de fiecare data alta bancnota autentica. Apoi, tinerii au stabilit modalitatea de punere in circulatie a bancnotelor contrafacute, respectiv plasarea acestora in targurile de animale din judetul Salaj si judetele invecinate, prin cumpararea si vanzarea unor animale, urmand sa imparta castigurile realizate.
In data de 09 martie a.c., L. Paunel si A. Anton s-au dus in targul de animale din localitatea Crasna, de unde au cumparat un cal, de la P. Imre, caruia i-au dat 22 de bancnote contrafacute, din cupiura de 50 euro (1100 euro) si suma de 400 ron, echivalentul sumei totale de 5000 ron. Dupa doar o ora, cei doi au revandut animalul cu suma de 2300 ron. P. Imre a vrut sa schime, in 17 martie, o parte din valuta primita la vanzarea calului, acela fiind momentul in care a aflat ca a primit, in schimbul animalului, euro falsificati.
Cu ocazia perchezitiilor efectuate la domiciliile si resedintele persoanelor implicate in savarsirea acestor infractiuni, au mai fost identificate si ridicate 50 de bancnote contrafacute, din cupiura 50 de euro, un scanner multifunctional marca CANNON PIXMA 210, mai multa hartie speciala pentru falsificarea bancnotelor si cutere.
In cursul zilei de sambata, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei, aceasta a dispus arestarea preventiva a acestora pentru o perioada de 29 zile, pentru savarsirea infractiunilor de falsificare de moneda sau alte valori si inselaciune, fapte prevazute de art . 282, alin 1, Cod penal, raportat la art. 284, Cod penal, si art. 215, alin. 1 si 2, Cod penal.
Din datele si informatiile pe care oamenii legii le detin, rezulta faptul ca cei patru tineri au inselat, prin aceeasi metoda, si alte persoane din judetele invecinate. Politistii lanseaza un apel catre persoanele care au vandut animale celor patru tineri si nu au verificat bancnotele de euro primite, sa faca acest lucru in cel mai scurt timp, iar daca constata ca sunt contrafacute, sa se prezinte sau sa sune la Politie, la tel. 0260-661285, int. 2300.