In opinia presedintelui tarii, sistemul de educatie din Romania scoate pe banda rulanta „tampiti”. Traian Basescu a facut aceasta confesiune intima chiar unui filosof, Gabriel Liiceanu, pentru a nuanta o declaratie facuta anterior in sedinta de guvern. Suparat nevoie mare, presedintele i-a reprosat ministresei invatamantului, ca patria „geme” de filosofi, dar duce o lipsa acuta de tinichigii si ospatari. Fiecare cu ce-l doare…Probabil ca ^intaiul consumator al tarii^ e cam nemultumit de servirea de la Golden Blitz sau de la terasele de pe litoral unde dansa cu voiosie sub fustele pirandelor.
Pe de alta parte, nemultumirea prezidentului e oarecum de inteles si rezida, poate, dintr-o frustrare de ordin familial. Obligat sa inghita in sec ori de cate ori fiica-sa faulta grav limba romana, Basescu are toate motivele sa puna la zid sistemul de invatamant. Pai dupa atatea scoli inalte si cursuri pe la facultati, plus un masterat luat cu 10, „fata tatii” sa nu stie sa conjuge un verb? Nu-i posibil domnilor profesori! E adevarat ca nici lui Basescu nu i-a prea placut scoala si a recunoscut acest lucru la o deschidere de an scolar cand printre hohote de ras specifice le explica elevilor ca poti deveni presedinte si cu o foaie matricola mai putin onoranta. Dar totusi, in cazul lui nu prea au existat oameni care sa nu vrea sa „vorbeste” cu el, iar discursurile sale politice au fost incununate, pana acum cel putin, de nenumarate si rasunatoare „succesuri”.
Paradoxal este insa si faptul ca multi „tampiti” (a se citi studenti, profesori) l-au votat in 2004 pe Basescu, sperand intr-o alternativa viabila la programul PSD-ului. Nici unul dintre votantii euforici de atunci nu au pus sub semnul intrebarii buna credinta a „inlacrimatului” candidat. Sperau ca Piata Victoriei se va umple cu tepe pentru corupti, ca nu vor mai exista contracte preferentiale si ca Romania, cu Basescu la carma, va deveni cu adevarat un stat de drept. Realitatea demonstreaza insa ca votul lor a fost irosit in aproape cinci ani de lupte politice sterile si atacuri furibunde la adresa oponentilor presedintelui. Contractele se dau tot preferential, regii asfaltului s-au transferat pe langa partidul condus pana in 2004 de Basescu, iar promisiunile demagogice s-au dovedit a fi „apa de ploaie”. In aceste conditii ar trebui sa fii chiar „tampit” sa mergi din nou la vot si sa girezi actiunile acestor „baieti destepti” care traiesc cu adevarat bine din taxele si impozitele platite de contribuabili.