noiembrie 27, 2022

O salajeanca a fost ajutata de Robotul Da ‘ Vinci sa scape de dureri

Robotul Da`Vinci a ajutat o femeie de 70 de ani din Salaj sa scape de o afectiune ginecologica (teratom ovarian) prin operatie de chirurgie robotica la Spitalul Pelican Oradea.

rn

Femeia pensionara a relatat pentru bihon.ro ca ii era foarte frica de cutit si totul a inceput in primavara acestui an, cand a aflat ca are calculi renali (pietre la rinichi).

rn

Tot mai multi pacienti din Salaj merg pentru investigatii mai serioase si operatii speciale la Oradea

rn

Astfel ca si salajeanca noastra a ales sa fie consultata de prof. dr. univ. Teodor Maghiar, directorul medical al Spitalului Pelican si seful sectiei de Urologie din Oradea.
Femeia a declarat ca a fost operata laparoscopic, cu succes, fara complicatii. Insa cu ocazia acestei interventii, i s-a depistat si tumora ovariana, iar dr. Maghiar i-a recomandat tratament chirurgical.

rn

Luna trecuta, pacienta s-a decis sa scape de afectiunea ginecologica si a apelat tot la dr. Teodor Maghiar. Asa a ajuns la sectia de Chirurgie generala din acelasi spital, unde prof. dr. univ. Adrian Maghiar, decanul de la Facultatea de Medicina Oradea, i-a explicat ca se impune extirparea chirurgicala a tumorii, care se poate face prin trei metode: clasica ("cu cutit"), laparoscopica sau robotica.

rn

Pacienta a ales metoda cea mai noua, aplicata cu ajutorul robotului da Vinci, un aparat ultraperformant cumparat in vara de Spitalul Pelican. Imediat dupa operatie, femeia din Salaj s-a simtit bine si a spus ca nu o doare nimic, gratie "taieturilor" minuscule realizate robotic:
"In primavara m-a operat domnul doctor Teodor Maghiar, de pietre la rinichi. Atunci mi-a spus si de problema de la ovare. Foarte frumos mi-a explicat despre ce e vorba si mi-a zis sa revin cand ma hotarasc. De cutit mi-a fost foarte frica. A doua zi dupa operatie nu m-a mai durut nimic, deci cred ca sunt foarte bine".
"Este vorba despre un teratom ovarian, rezolvat robotic, fara complicatii postoperatorii", a confirmat dr. Adrian Maghiar.

rn

Astfel, salajeanca a demontat miturile, total eronate, care circula prin diverse medii, legate de "robotii care ar urma sa preia controlul in defavoarea oamenilor" si a spus ca acest robot e un aparat ca oricare altul, dar mai bun, manuit de medicul chirurg. In plus, femeia a declarat ca nu a fost nevoie sa stea cineva din familie langa ea:

rn

"Nu mi-a fost frica de robot. E un aparat doar, pe care doctorul il foloseste ca sa ne poata opera mai bine si noi, betegii, nu mai avem dureri asa mari cum am avea daca ne-ar taia cu cutit. Nu a putut sta nimeni din familie cu mine in spital, dar nici nu a trebuit, ca toata lumea are grija aici de tine, umbla bine dupa tine, te fac bine, nu te doare si nici nu te tin mult in spital".
Femeia a fost externata a treia zi de la operatie, in stare buna de sanatate.

rn

 

rn

 

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *