O nouă sărbătoare națională: 10 Mai – Ziua Independenței Naționale

0
84

Joi, 8 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.189/2021, adoptată încă din 9 iunie de Camera Deputaților, potrivit căreia ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an, ca Ziua Independenței Naționale a României – zi lucrătoare, de sărbătoare națională. Activitățile organizate cu prilejul acestei zile vor avea un buget suportat de către autoritățile locale, publice centrale sau din bugetul instituțiilor publice.

„Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale, vor organiza manifestări cultural-artistice. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate”, prevede actul normativ.

Pe data de 10 Mai, românii sărbătoresc o zi cu triplă semnificație: declararea Independenței de Stat a României, începutul domniei lui Carol I și încoronarea primului rege al țării. Pentru 81 de ani, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României. Dar, începând cu anul 1947, odată cu instaurarea comunismului, această sărbătoare semnificativă a fost ștearsă din calendar. În 2015 a existat o tentativă de îndreptare a lucrurilor, când Camera Deputaților a adoptat un Proiect de Lege prin care ziua de 10 Mai își recâștigă statutul de sărbătoare națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.