O nouă sărbătoare națională: 10 Mai – Ziua Independenței Naționale

Joi, 8 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.189/2021, adoptată încă din 9 iunie de Camera Deputaților, potrivit căreia ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an, ca Ziua Independenței Naționale a României – zi lucrătoare, de sărbătoare națională. Activitățile organizate cu prilejul acestei zile vor avea un buget suportat de către autoritățile locale, publice centrale sau din bugetul instituțiilor publice.

“Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale, vor organiza manifestări cultural-artistice. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate”, prevede actul normativ.

Pe data de 10 Mai, românii sărbătoresc o zi cu triplă semnificație: declararea Independenței de Stat a României, începutul domniei lui Carol I și încoronarea primului rege al țării. Pentru 81 de ani, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României. Dar, începând cu anul 1947, odată cu instaurarea comunismului, această sărbătoare semnificativă a fost ștearsă din calendar. În 2015 a existat o tentativă de îndreptare a lucrurilor, când Camera Deputaților a adoptat un Proiect de Lege prin care ziua de 10 Mai își recâștigă statutul de sărbătoare națională.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.