Românii au parte de o nouă minivacanță. Lunea viitoare, în 24 iunie, va fi zi nelucrătoare. Potrivit Codului Muncii, a doua zi de Rusalii este sărbătoare legală, astfel că salariaţii, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau în cel privat, beneficiază de zi liberă în această dată.

Potrivit ITM Sălaj, regula generală este că în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează. Angajatorul are obligația de a le acorda, nefiind necesară o solicitare din partea salariaților. De asemenea, salariații nu pot renunța la acest drept.

Pot munci în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă.

În astfel de situații, angajatorul este obligat să compenseze ziua respectivă prin acordarea unei alte zile libere,  în cel mult o lună.

Dacă nici în acest interval de timp ziua de sărbătoare lucrată nu poate fi compensată, atunci angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100%, corespunzător muncii prestate.

Următoarea minivacanță va fi în luna august. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), va fi joi, 15 august, iar bugetarii vor beneficia de un weekend prelungit. Guvernul a stabilit ca ziua de 16 august să fie zile liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că se situează între o zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și perioada de repaus săptămânal.