O nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: „Ochiul şi alte puncte de vedere”

0
41

A apărut o nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: Víctor Lobos Saavedra, „Ochiul şi alte puncte de vedere”, traducere de Alice Valeria Micu.

Víctor Lobos Saavedra s-a născut în Santiago de Chile în 1960 şi a fost unul dintre membrii fondatori ai atelierului literar „José Donoso”, inaugurat în 1981, care a iniţiat reînnoirea literaturii chiliene, după ce pumnul de fier al cenzurii regimului dictatorial al lui Augusto Pinochet s-a încheiat.

După o foarte lungă perioadă de tăcere, care a urmat eşecului în încheierea unui roman bazat pe viaţa pictorului suprarealist român Victor Brauner, în 2007 a publicat prima sa carte de poeme, El ojo y otros puntos de vista, la RIL editores, volum ce reia ideile romanului neterminat. A urmat apoi Norte en Elocoyán (Nordul în Elocoyan, 2013, MAGO editores), inspirat din miturile şi legendele popoarelor native din sudul statului Chile; Muthos, de dioses y héroes (Muthos, despre zei şi eroi, 2015, MAGO editores), volum care poate fi considerat un geamăn al precedentului, o ediţie înnoită a miturilor greceşti; Cuervos (Corbii, 2017, Cuadernos de Casa Bermeja de Argentina y MAGO editores de Chile), un volum bilingv (spaniolă-rusă), tradus în limba rusă de Tatiana Istomina.

Poezia lui Víctor Lobos e aluzivă, plină de referinţe literare, artistice, mitologice şi istorice, dar şi încărcată de emoţie, uneori animată de suprarealism şi întotdeauna caracterizată de o combinaţie foarte personală între umor, groază şi erotism. Opera sa a fost foarte apreciată de mari poeţi chilieni, precum Raúl Zurita, Manuel Silva Acevedo, Alejandra Basualto și Andrés Morales.

Traducerea din limba spaniolă a volumului „Ochiul şi alte puncte de vedere” a fost realizată de scriitoarea Alice Valeria Micu, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj, colaboratoare permanentă a revistei „Caiete Silvane”.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.