ianuarie 27, 2023

O nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: „Ochiul şi alte puncte de vedere”

A apărut o nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: Víctor Lobos Saavedra, „Ochiul şi alte puncte de vedere”, traducere de Alice Valeria Micu.

Víctor Lobos Saavedra s-a născut în Santiago de Chile în 1960 şi a fost unul dintre membrii fondatori ai atelierului literar „José Donoso”, inaugurat în 1981, care a iniţiat reînnoirea literaturii chiliene, după ce pumnul de fier al cenzurii regimului dictatorial al lui Augusto Pinochet s-a încheiat.

După o foarte lungă perioadă de tăcere, care a urmat eşecului în încheierea unui roman bazat pe viaţa pictorului suprarealist român Victor Brauner, în 2007 a publicat prima sa carte de poeme, El ojo y otros puntos de vista, la RIL editores, volum ce reia ideile romanului neterminat. A urmat apoi Norte en Elocoyán (Nordul în Elocoyan, 2013, MAGO editores), inspirat din miturile şi legendele popoarelor native din sudul statului Chile; Muthos, de dioses y héroes (Muthos, despre zei şi eroi, 2015, MAGO editores), volum care poate fi considerat un geamăn al precedentului, o ediţie înnoită a miturilor greceşti; Cuervos (Corbii, 2017, Cuadernos de Casa Bermeja de Argentina y MAGO editores de Chile), un volum bilingv (spaniolă-rusă), tradus în limba rusă de Tatiana Istomina.

Poezia lui Víctor Lobos e aluzivă, plină de referinţe literare, artistice, mitologice şi istorice, dar şi încărcată de emoţie, uneori animată de suprarealism şi întotdeauna caracterizată de o combinaţie foarte personală între umor, groază şi erotism. Opera sa a fost foarte apreciată de mari poeţi chilieni, precum Raúl Zurita, Manuel Silva Acevedo, Alejandra Basualto și Andrés Morales.

Traducerea din limba spaniolă a volumului „Ochiul şi alte puncte de vedere” a fost realizată de scriitoarea Alice Valeria Micu, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj, colaboratoare permanentă a revistei „Caiete Silvane”.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut