O mie de militari americani, mutați din Germania în România

 

În contextul tensiunilor de pe flancul estic al NATO, Departamentul Apărării din Statele Unite au anunțat dislocarea unui battalion Stryker din Germania în România. Asta înseamnă tehnică de luptă blindată modernă și un efectiv de 1.000 de militari americani care vor fi staționați în România în perioada următoare.

Decizia Departamentului Apărării din Statele Unite ale Americii a fost apreciată și de reprezentanții statului român.

”Salut anunțul recent al Departamentului Apărării al SUA cu privire la redislocarea unui batalion Stryker din Germania în România. Despre această măsură am discutat cu omologul meu american, Lloyd J. Austin III, în cadrul convorbirii telefonice de la sfârșitul săptămânii trecute. Am subliniat, atunci, necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre.

Am reafirmat, totodată, necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare și echilibrate în cadrul Prezenței Înaintate pe întregul flanc estic al Alianței și la Marea Neagră.

Mă bucur că facem astăzi un pas atât de important în această direcție. Decizia anunțată astăzi (n.r.: miercuri, 2 februarie), prin care un batalion de vehicule blindate Stryker, cu aproximativ 1000 de militari americani, se vor alătura efectivelor SUA deja prezente în România, reprezintă o măsură defensivă în sprijinul securității și apărării României, care va contribui, în același timp la întărirea Posturii aliate de apărare și descurajare a oricăror agresiuni pe întreg flancul estic.

Redislocarea acestui batalion american reprezintă o dovadă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității si apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și un mesaj puternic de solidaritate între aliați.

Rămânem în strânsă coordonare la nivel NATO, pentru găsirea celor mai potrivite opțiuni de întărire a capacității noastre colective de apărare.

Reafirm, cu acest prilej, aprecierea noastră pentru contribuția Franței, care, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, și-a exprimat interesul pentru dislocarea unor efective în România, sub comandă aliată. Suntem deja în discuții la nivel de experți cu partea franceză în vederea materializării acestei inițiative, încă o dovadă a solidarității aliate și a relevanței parteneriatului strategic dintre Romania și Franța”, este mesajul transmis Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.

About Author

3 Replies to “O mie de militari americani, mutați din Germania în România”

  1. Așa cum îi stă bine unei colonii, americanii nu s-au obosit să ceară aprobare guvernanților din bică. Oricum, ăștia au început să bată din palme !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *