septembrie 25, 2023

În contextul creșterii cazurilor de infectare cu coronavirus la nivelul întregii țări, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu noi modificări în structura anului școlar. Astfel că semestrul al II-lea se va încheia cu două săptămâni mai târziu decât era stabilit inițial pentru că vacanța de primăvară se mărește tot cu două săptămâni. După vechea structură a anului școlar, elevii aveau o vacanță de Paștele catolic, din 2 aprilie până în 9 aprilie, apoi urmau două săptămâni de școală și o nouă vacanță, de Paștele ortodox, din 2 mai până în 9 mai.

“Am transferat 2 săptămâni din vacanța de vară în primavară. Învățământul online în clasele primare e greu de imaginat. Plus că în aprilie va fi vârful, oricum vor fi luate și alte măsuri, în loc de 2 săptămâni de învățământ online în aprilie, poți avea 2 săptămâni de prezență fizică în mai. E frustrant să alegi între două variante care nu sunt ideale, e frustrant să pui în balanță vacanța de vară, e frustrant să traversezi această perioadă pandemică”, a spus ministrul Educației.

Astfel, semestrul al II-lea se va încheia în 2 iulie, și nu în 18 iunie cum era preconizat, cu excepția elevilor clasei a VIII-a, care termină școala pe 25 iunie, în loc de 11 iunie. Elevii clasei a XII-a vor încheia cursurile în 18 iunie, în loc de 4 iunie, iar învățământul profesional și tehnic termină anul școlar în 23 iulie, în loc de 9 iulie.

De asemenea, conform spuselor ministrului, examenul de Bacalaureat se va desfășura la datele programate. BAC-ul are loc în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale în 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională va avea loc în perioada 5-8 iulie.

“Dincolo de aceste două săptămâni de vacanță de vară care se mută primăvara, BAC-ul se va desfășura la aceleași date, iar Evaluarea Națională va începe în 5 iulie. Această adaptare a calendarului are avantajul de a putea organiza și simulările pentru clasele a II-a și a VI-a. Un singur dezavantaj există – se micșorează vacanța de vară cu două săptămâni”, mai spune Cîmpeanu.

La rândul lor, părinții au încercat să găsească explicații pentru decizia de ultim moment a Ministerului Educației. Una dintre ele ar fi aceea că, în cazul în care toate școlile ar fi trecut în online părinții și-ar fi putut lua concediu pentru supravegherea celor mici, urmând să primească din partea statului 75 la sută din salariu. Dacă e vacanță, statul scapă de această cheltuială, sunt de părere unii părinți.

3 thoughts on “O lună de vacanță pentru elevi

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut