Printre multele promisiuni neonorate, Guvernul Boc a reusit, totusi, sa se tina si de cuvant. Este cazul datoriilor lasate de fostul guvern, pe care actualul executiv a inceput, deja, sa le achite, reducand, astfel, din problemele pe care firmele de constructii le aveau si asa din cauza crizei economice. Potrivit datelor primite de la Directia Generala a Finantelor Publice, in Salaj au fost achitate, deocamdata, doar datoriile catre firmele care au lucrat in scoli, urmand ca restantele pentru lucrarile executate in infrastructura judetului sa fie achitate in transele urmatoare.
Dupa cum ne-a declarat ec. Maria Bocsa, contabilul sef al Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj, suma datorata firmelor care au lucrat in scoli a fost restituita integral. Este vorba despre aproximativ 3,3 milioane de lei (33 de miliarde de lei vechi), suma reprezentand exclusiv lucrarile facturate si neachitate pana la 31 decembrie 2008. Cele mai mari facturi au fost achitate, prin Inspectoratul Scolar, unitatilor de invatamant din Chiesd – 339.000 de lei, Cehu – Scoala „Andrei Muresanu” – 304.899 lei, Simleu – Scoala „Silvania” – 140.000 de lei, Zalau – Colegiul Tehnic „API” – 140.000 de lei, si Varsolt – 100.000 de lei.
Potrivit contabilului sef al ISJ, la nivelul invatamantului salajean mai sunt executate lucrari, nefacturate dar receptionate, in valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei (17 miliarde). Acestea ar urma sa fie achitate in urmatoarea transa, asteptata pentru finele acestei luni. Cele mai mari sume aflate in aceasta categorie revin firmelor care lucreaza la campusurile de la Sig si de la Hida, care au de incasat 350.000, respectiv 200.000 de lei.
De ce nu si penalitati de intarziere?
Chiar daca vin cam in ceasul al 12-lea, dupa ce – neavand bani pentru plata muncitorilor – multe dintre firmele in cauza au fost nevoite sa faca disponibilizari masive, plata acestor facturi restante ar putea ameliora, cel putin pentru o vreme, situatia din sectorul constructiilor. Mai grava este situatia firmelor care au mai multe astfel de contracte in care statul a… uitat sa plateasca la timp, acumuland datorii de zeci sau chiar sute de miliarde. Intr-o astfel de situatie se afla, potrivit patronului Dumitru Ardelean, SC Drum Construct SRL Pericei, care are de incasat de la stat sume restante in cuantum de 130 de miliarde de lei vechi. Cum firma in cauza lucreaza printr-o linie de credit, neachitarea acestei sume catre banca inseamna plata unei dobanzi lunare de peste 400 de milioane de lei vechi. Dupa cum preciza Dumitru Ardelean, aceste pierderi uriase nu pot fi recuperate decat dand statul in judecata, „dar pana acum nimeni n-a mai facut asta. Desi in contract exista o clauza de penalitati, de 0,15% pentru fiecare zi de intarziere, care, daca facem un calcul, ne duce chiar la 450 de milioane pe luna”.
Precizam ca Drum Construct a realizat, printre altele, si lucrarile la scoala din Chiesd si la campusul de la Sig.