credit foto: Graiul Sălajului

O comună din Sălaj în top III pe țară la incidența Covid 19

Comuna Zimbor este locul II pe țară la incidența Covid-19.

Potrivit informării de miercuri, 22 decembrie, a Grupului de Comunicare Strategică, doar trei localități din țară mai înregistrează o rată de infectare cu COVID-19 cumulată la 14 zile ce depăşeşte 6 la mia de locuitori.

Comuna Zimbor are o rată de 6,18 la 1000 de locuitori, fiind depășită doar de comuna Ciumești – județul Satu Mare. Pe locul trei al listei scurte a localităților cu incidență peste 6 mai este localitatea Bârsa din județul Arad.

La nivelul județului Sălaj, singurele unități administrativ-teritoriale în care incidența depășește 3/1000 de locuitori sunt Zimbor (6.18), Dragu (3.51) și Cizer (3.05).

Foarte aproape de pragul de 3 este comuna Fildu de Jos cu o incidență de 2.99/1000 de locuitori și Buciumi, cu 2/1000 de locuitori. Boghiș, Băbeni, Zalha și Lozna au înregistrat incidența cazurilor Covid-19 între 1 și 2 la mia de locuitori, iar Sâg, Marca, Sălățig, Someș-Odorhei, Agrij, Meseșenii de Jos, Șimleu Silvaniei, Bobota, Gârbou, Jibou, Halmășd, Ileanda, Horoatu Crasnei, Hida, Valcău de Jos, Crasna, Românași, Zalău, Nușfalău, Sărmășag și Cehu Silvaniei au înregistrat incidențe între 0 și 1 la 1000 de locuitori.

Reticență la vaccinare și din partea cadrelor didactice

În comuna Zimbor, oamenii au fost reticenți în a se vaccina împotriva noului coronavirus. Inclusiv cadrele didactice ale școlii au refuzat vaccinarea și a fost nevoie de muncă de lămurire serioasă ca personalul unității de învățământ să se vaccineze, astfel încât elevii să poată merge fizic la școală.

Din momentul în care s-a luat în calcul rata vaccinării cadrelor didactice, Școala Gimnazială Zimbor și grădinița au funcționat, până de curând, în format on-line. Motivul a fost rata vaccinării cadrelor didactice care nu a depășit pragul de 60 la sută.

Inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, a dezvăluit că primarul comunei Zimbor, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar, au dus muncă serioasă de lămurire cu personalul școlii, mai bine de 10 zile, ca rata vaccinării în școala și grădinița comunei să depășească 60 la sută și orele să se desfășoare în format fizic.

”În opinia mea personală, școala on-line este un eșec. Prezența fizică la școală este foarte importantă. Depinde doar de personalul școlii, dar și de părinți, în mică măsură, ca orele să se desfășoare fizic. La Zimbor, a fost foarte greu să-i convingem să se vaccineze. Mai sus de o rată a vaccinării de 46 la sută nu puteau trece nicicum. După vreo 10 zile în care am fost toți, în frunte cu primarul, și am discutat cu ei, abia au ajuns la 60 la sută să poată derula orele fizic. Profesorii de matematică și de română nu vroiau nicicum să se vaccineze. Este vorba și de comoditate din partea multor cadre didactice, pentru că lucrează de acasă. Dar, vedem cât de importantă este prezența fizică”, a spus Vasile Bulgărean.

Potrivit acestuia, acum rata vaccinării cadrelor didactice la nivel județean a ajuns la 73 la sută și nu mai este nicio clasă care funcționează în sistem on-line.

A existat una singură în ultima perioadă, dar trecuse în sistem on-line din cauza depistării unui caz Covid-19 la un elev în urma testului de salivă, rezultat pozitiv confirmat prin rezultatul testului PCR.

One Reply to “O comună din Sălaj în top III pe țară la incidența Covid 19”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *