septembrie 30, 2022

O coliba din cartierul de romi din Jibou s-a facut scrum

Un incendiu a curpins ieri, in jurul orei 17:00, o coliba din Jibou, de pe strada Stejarilor din renumitul cartier de romi Caramidari. Locuinta s-a facut scrum, a ars ca o torta si nu a mai ramas nimic din ea. Niste barne erau singura dovada ca acolo a fost un soi de constructie imporovizata.

rn

La fata locului a intervenit Sectia de Pompieri Jibou, cu doua autospeciale cu apa si spuma. Incendiul sa manifestat la doua incaperi cu o suprafata totala de aproximativ 40 de metri patrati si nu au fost inregistrate victime. Incendiul a fost lichidat intr-o ora.
In coliba locuia o familie numeroasa de romi, iar locuinta era confectionata din chirpici si pamant batut. Incendiul a afectat si alte doua colibe invecinate.
Potrivit viceprimarului Szarkozi Paul, Primaria Jibou are un apartament social destinat situatiilor de urgenta, unde daca se solicita si daca se impune, romi afectati de incediu pot fi cazati.
Astfel de colibe pe care romii le folosesc pe post de locuinta sunt foarte expuse riscurilor la incendiu.
Luna trecuta, in 7 decembrie, pompierii zalauani au fost solicitati sa intervina la un incendiu izbucnit la o locuinta improvizata – o coliba situata pe strada Stefan cel Mare din Zalau, la capatul cartierului de lux al orasului, cunoscutul cartier Meses, unde s-au construit sumedenie de vile in ultimii ani. Si atunci, din incendiu nu a scapat nimic. Cauza incendiului, spuneau pompierii, a fost efectul termic de la un cos de fum neizolat corespunzator fata de materiale combustibile. Cum coliba era cam toata combustibila, iar cosul era pe masura colibei, s-a cam ars improvizatia.
Sa ne aducem aminte in context ca pe 10 august 2016, pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit la o locuinta de pe strada Stefan cel Mare din Zalau. Locuinta era tot o cocioba in care isi ducea existenta o familie de romi compusa din cinci persoane. Cu toata interventia pompierilor cocioaba s-a facut scrum. S-a constatat atunci ca locuinta romilor a luat foc din cauza jarului lasat in soba nesupravegheat. Peste aceeasi familie de romi a mai coborât necazul in urma cu alti doi ani. La doua sute de metri de locuinta care a luat foc in 2016, s-a aflat o alta cocioaba in care locuiau cele cinci persoane. In 2014, cocioaba a luat foc si a ars pâna la temelii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.