ianuarie 29, 2023

O clădire din Zalău, considerată printre cele mai reușite din Transilvania

Expoziția de arhitectură BATRA 2021 a ajuns la Zalău

Cele mai relevante proiecte ale arhitecților din Transilvania sunt expuse pe platoul de marmură din centrul municipiului Zalău, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2021. Expoziția BATRA 2021 este organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala Transilvania, în colaborare cu Consiliul Județean Sălaj, și va fi vernisată, la Zalău, vineri, 10 decembrie, la ora 11.00.

Lucrările arhitecților vor putea fi admirate până în 10 ianuarie 2022.

La vernisaj vor participa președintele OAR – Filiala Transilvania, arh. Daniela Maier, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, precum și reprezentanți ai breslei arhitecților.

Tema ediției 2021 este “(.com)unitate”, inspirată din experiența ultimilor doi ani marcați de pandemie, care i-a adus pe arhitecți “în fața unei realități care ne impune să ne unim și să conștientizăm apartenența la comunitate ca prioritate a profesiei noastre”, după cum spun organizatorii.

Aflată la a cincea ediție, Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) este cel mai important eveniment profesional al ”breslei” arhitecților. Concepută încă de la prima ediție ca un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, să recunoască, să recompenseze și să promoveze excelența în arhitectură, Bienala de Arhitectură Transilvania își propune să evidențieze valențe definitorii pentru arhitectura de calitate, să dezbată și să anime dialogul în jurul obiectului de arhitectură și al impactului acestuia în oraș și asupra comunității și, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Este a doua oară când acest eveniment are loc la Zalău. Municipiul a mai găzduit Expoziția de arhitectură BATRA în 2013, chiar la prima ediție.

Un imobil de pe strada George Coșbuc din Zalău, nominalizat la Gala Premiilor BATRA 2021

În fiecare an, Bienala de Arhitectură Transilvania organizează și Gala Premiilor BATRA, ocazie cu care sunt răsplătite cele mai bune și mai reușite proiecte ale arhitecților din Transilvania.

Un imobil nou construit în municipiu, situat pe strada George Coșbuc, s-a regăsit pe lista finaliștilor la Gala Premiilor BATRA 2021, între cele mai bune proiecte ale arhitecților din Transilvania. E vorba de proiectul Zhero Residence, avându-l ca autor principal pe arhitectul Sergiu Tîrziu.

Premiile BATRA s-au acordat la 17 secțiuni, de la arhitectura locuinței individuale sau arhitectura spațiului public până la arhitectura de obiect, iar imobilul din Zalău a concurat la categoria “Arhitectura locuințelor colective”. Secțiunea a înglobat locuințe colective care promovează spații comunitare inovative, coerență compozițională și etică profesională. Deși marele premiu a ajuns la o clădire din Cluj-Napoca, nu putem decât să ne bucurăm că avem și la Zalău imobile frumoase, cu arhitectură de calitate, care se bucură de aprecierea specialiștilor în domeniu.

1 thought on “O clădire din Zalău, considerată printre cele mai reușite din Transilvania

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut