decembrie 2, 2022

O categorie de pensionari ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit. Care este conditia

Proiectul de lege inregistrat la Parlament ar putea scuti de la plata impozitului pe venit, pensionarii care isi inchiriaza locuinta studentilor, elevilor sau persoanelor care au iesit din sistemul de protectie speciala.
Aceasta propunere legislativa are ca scop, potrivit initiatorilor, combaterea fenomenului de izolare cu care se confrunta persoanele varstnice, in special dupa ce se pensioneaza.
Categoriile de pensionari care ar putea beneficia de scutirea impozitului pe venit sunt pensionarii pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii.
Pentru a putea beneficia de aceste scutiri financiare, pensionarii ar trebui sa isi inchirieze locuinta catre urmatoarele categorii de persoane: elevi din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional; studenti sub 26 de ani, inmatriculati la forma de invatamant de stat sau privata, cu frecventa; persoane iesite din sistemul de protectie speciala a statului.
Proiectul de lege prevede si scutirea de la impozitul pe locuinta proportional cu suprafata inchiriata, conform contractului de inchiriere.
Conform proiectului de lege, scutirea la plata impozitului ar putea sa isi produca efectele incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care persoana depune documentele justificative.
Nerespectarea conditiilor impuse de proiectul de lege privind scutirea la impozit a pensionarilor care inchiriaza locuinta constituie infractiune de evaziune fiscala.
Potrivit expunerii de motive, imbatranirea este un fenomen care afecteaza populatia la nivel global. Astfel, scutirea la impozitul pe venit a pensionarilor care isi inchiriaza locuinta ar putea fi o metoda care, pe de o parte, ar combate fenomenul de izolare cu care se confrunta varstnicii, iar, pe de alta parte, elevii si studentii fara posibilitati materiale ar avea sansa sa studieze in licee si universitati din marile orase.
Veniturile din chirii trebuie raportate la Fisc prin intermediul declaratiei unice pentru persoanele fizice. Acestea sunt impozitate, in mod normal, cu o cota de 10%.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *