O autospecială de pompieri din două e mai veche de 25 de ani

1
242

Parcul auto de intervenție al pompierilor din România datează, în bună măsură, din vremea lui Nicolae Ceaușescu. Potrivit datelor oficiale, aproape jumătate dintre autospeciale sunt mai vechi de 25 de ani, multe fiind trecute chiar de 30 de ani. Mai exact, 45,27 la sută dintre mașinile de intervenție la incendii au durata de utilizare depășită, adică au trecut de 25 de ani. Multe altele sunt însă la limită, iar o autospecială de 23 de ani nu e nici ea, cu siguranță, o opțiune ideală dacă trebuie să ajungă la un incendiu peste Meseș, în Buciumi, de exemplu.

Partea bună este că, în următorii doi ani, parcurile auto din dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară vor fi complet înnoite, prin fonduri europene.

Tot ce e mai vechi de 25 de ani va fi înlocuit

Marți, 15 iunie, la Ministerul de Interne, în prezența ministrului de Interne, Lucian Bode, a șefului DSU, Raed Arafat, a ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și cu participarea în sistem videoconferință a inspectoratelor din toată țara, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Viziune 2020”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ocazie cu care au fost semnate două acorduri privind achiziționarea a 476 de autospeciale de intervenție la incendii. E vorba despre 200 de autospeciale de intervenție la incendii cu o capacitate de 10.000 litri, care costă în total 69.321.142 euro, și 276 autospeciale pentru incendii și descarcerare, cu capacitate de 4.000 litri, cu o valoare totală de 89.795.361 euro.

„Avem și la nivelul ISU Sălaj autospeciale care au un grad de uzură ridicat, și pentru noi ar fi benefice aceste autospeciale noi și, mai mult ca sigur, vor ajunge și în Sălaj, astfel încât timpul de răspuns în situații de urgență să fie cât mai mic. Tocmai din acest motiv, încercăm să facem o subunitate și la Crasna, pentru a putea să intervenim cât mai rapid”, a afirmat șeful ISU Sălaj, lt.col. Adrian Dobocan.

În parcul auto al ISU Sălaj sunt, în acest moment, 16 mașini de stingere incendii cu apă și spumă, din care 4 sunt mai vechi de 25 de ani.

Prin proiectul „Viziune 2020”, în județ vor ajunge 7 autospeciale, din care 4 de capacitate medie (4.000 litri) și 3 de capacitate mare (10.000 litri).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.