Numărul sălăjenilor cu pensie minimă se dublează de maine

0
8

Începând de mâine, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.2/2017 va fi de 520 de lei. Astfel spus, pensia minimă, care este de 400 de lei, creşte cu 120 de lei.
În această categorie de pensionari se înscriu pensionarii de CAP, pensionari care n-au avut stagiul minim de cotizare. Pentru unii dintre ei statul a subvenţionat suma pentru a ajunge la minimul de 400 de lei.
Din statistica Casei Judeţene de Pensii Sălaj rezultă că până la 1 martie în judeţ existau 7.081 de persoane care semnau un cupon de pensie de 400 de lei. Majorarea pensiei minime cu 120 de lei ne dezvăluie însă cât de colduşi suntem. Directorul Casei Judeţene de Pensii Sălaj spunea ieri că dacă pensia minimă ajunge la 520 de lei numărul pensionarilor cu pensie minimă se dublează. Asta înseamnă că tot în jur de 7.000 de pensionari aveau o pensie cuprinsă între 401 lei şI 520 de lei. După 1 martie numărul pensionarilor care vieţuiesc cu pensia minimă va depăşi 14.000. Deci, peste 14.000 de suflete de vârsta a treia se bălăcesc la marginea existenţei, cu minimul de 520 de lei pe lună. Din numărul total al pensionarilor judeţului, de 70.259, cei 14.000 de absolut săraci reprezintă 20 la sută.
Sărăcia şi-a mai dezgolit trupul şi ne arată cât de puternic si-a înfipt ghearele pe melegurile noastre. Să ai în judeţ 20 la sută din pensionari care sunt la limita subzistenţei e un fapt greu de acceptat. Adică un pensionar sălăjean din cinci trebuie privit cu compasiune şi ajutat, pentru că, din 520 de lei pe lună, clar nu poate trăi decent.

Noutăţile anunţate de Casa Judeţeană de Pensii

Noutăţile legislative care operează începând cu 1 ianuarie 2017 în Sistemul Public de Pensii au fost prezentate ieri de către Florian But, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Unele dintre aceste noutăţi au fost publicate deja în ziarul nostru în momentul apariţiei lor. Amintim, în mare, principalele noutăţi anunţate ieri de CJP Sălaj.

Punctul de pensie se face de 1.000 de lei la vară

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, stop_coloana până la data de 30 iunie 2017, valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei, iar începând cu 1 iulie 2017 valoarea punctului de pensie se majorează cu 9 la sută şi va fi de 1.000 de lei.
De la 1 februarie 2017, potrivit Legii nr.2/2017, venitul impozabil lunar din pensii se tabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Cu această dată se elimină contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionari.

Preoţii şi avocaţii se pot asigura în sistemul public de pensii

O altă noutate ar fi că se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asiguraree socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat. Asiguraţii au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale şi au dreptul să beneficieze de prestaţii de asigurări (pensie, ajutor de deces, bilet de tratament).

S-a mărit ajutorul de înmormântare

Săptămâna trecută, guvernul a aprobat printr-o hotărâre majorarea ajutorului de deces. Astfel, dacă până la 1 martie ajutorul de deces era de 2.681 de lei pentru persoana asigurată şi 1.431 de lei pentru rudele persoanei asigurate, începând de mâine ajutorul de înmormântare va fi de 3.131 de lei pentru persoana asigurată şi 1.566 de lei pentru membru de familie. Banii pot fi solicitaţi în maximum 3 ani de la producerea decesului.
Referitor la biletele de tratament subvenţionate, care în alţi ani pe vremea aceasta se ştiau, acum, după cum a declarat Florian But, Casa de Pensii nu are elemente concrete despre biletele de tratament. „din cauza întârzierii bugetului la nivel naţional”.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.