septembrie 30, 2023

Numarul somerilor ar putea ajunge in acest an la 800.000

0

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, luni, ca s-a cerut o suplimentare a bugetului MMFPS cu 500 de milioane de lei, bani necesari pentru sustinerea somajului, in conditiile in care numarul de 525.00 de someri estimat initial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000 – 300.000.
Sarbu a explicat ca acesti banii vor fi folositi pentru asigurarea numarului suplimentar de indemnizatii de somaj, dar si pentru nevoile legate de masurile active de pe piata muncii si cele de formare profesionala. Demnitarul a adaugat ca suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) este justificata si de prevederea potrivit careia persoanele care intra in somaj tehnic sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de trei luni. “Acesti bani sunt necesari pentru a completa eventualele minusuri cauzate de cresterea somajului”, a declarat Sarbu.
Ministrul Muncii a mai spus ca spera ca discutiile cu reprezentantii FMI sa evolueze in sens pozitiv, astfel incat sa poata balansa masurile economice si fiscale cu cele de protectie sociala. El a adaugat ca a fost destul de acceptata ideea de a acorda o atentie speciala categoriilor cele mai vulnerabile. Demnitarul a mentionat ca nu poate vorbi de conditii impuse de FMI intrucat mai sunt anumite elemente de discutat. Potrivit lui Sarbu, proiectul de ordonanta de urgenta privind diminuarea sporurilor si indemnizatiilor nu are legatura directa cu negocierile cu FMI, dar poate fi un bun inceput pentru reformele din domeniul salarizarii in sectorul public. “Reprezentantii Guvrnului s-au tinut de cuvant, in sensul ca s-au eliminat exagerarile. Nu se mai pun in discutie salariul de merit si fondul pentru prime. De asemenea, a fost eliminat alineatul 2 din articolul 20, ramand doar alineatul 1 privind ordonatorii de credit”
Bugetul Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in acest an este de 12 miliarde de euro, 1,454 miliarde de euro fiind bugetul asigurarilor sociale.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut