Numarul angajarilor a scazut dramatic

Criza a bagat spaima in patroni, iar acestia sunt mult mai retinuti in a face angajari. Numarul locurilor de munca vacante anuntate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, dar si al incadrarilor din primele doua luni ale anului, au scazut foarte mult. Daca in lunile ianuarie si februarie 2008 erau comunicate agentiei 973 de posturi vacante, in aceeasi perioada a acestui an erau disponibile doar 388 de locuri. Potrivit informatiilor primite de la Ileana Sabau, directorul executiv adjunct al AJOFM Salaj, si in ceea ce priveste angajarile se simte o scadere brusca. In primele doua luni ale acestui an au fost incadrati, pe locurile de munca vacante comunicate agentiei, 183 de salajeni (din care 66 in ianuarie), cu doua treimi mai putini fata de aceeasi perioada a anului trecut cind 534 persoane au intrat in rindul contribuabililor. Angajarile din acest an au fost cu precadere in domeniul serviciilor si in industria confectiilor. Iar cele mai multe disponibilizari au fost in domeniul constructiilor si al timplariei, deoarece acele firme lucrau si pentru export, iar de cind cu criza… multi straini au anulat comenzile.
Totodata, potrivit aceleiasi surse, rata somajului in Salaj a inregistrat o crestere destul de mare, in februarie 2009 ajungind la 6,67%, cu peste 7.100 de someri . Acum un an, rata era de doar 4,78%, deci, in 12 luni a crescut cu aproape doua procente.
“Rate asa de mari au mai fost atinse, in judetul nostru, in decembrie 2003 – 7,28%. In decembrie 2004 si 2005 rata s-a mentinut la 5, respectiv 6%. In 2006 a urcat la 6,43%, in anul urmator a scazut la 4,47%, iar la finele lui 2008 a urcat din nou la 5,47%”, a declarat Sabau. In continuare, locurile de munca vacante sunt putine. Societatile incearca sa se descurce, in cel mai bun caz, cu angajatii pe care ii au in prezent. Si se asteapta ca numarul celor disponibilizati, implicit a somerilor, sa creasca in continuare.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *