septembrie 28, 2023

Nu sunt bani pentru despăgubirile cauzate de secetă

1

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis în nenumărate rânduri, în ultima jumătate de an, în fața fermierilor, că banii despăgubirilor pentru pagubele produse de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, vor intra în conturile oamenilor. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la un miliard de lei și ar fi urmat să fie recuperați la buget prin plata de taxe și impozite, chiar până la finalul acestui an. Acești bani nu au fost plătiți către fermieri nici până-n prezent. Concluzia, dureroasă de altfel, este că agricultorii nu-și vor putea plăti datoriile către furnizori pentru a-și înființa culturile din acest an și pentru a reporni agricultura în 2021. Așadar, analiștii apreciază că peste 30.000 de ferme din România, și mai mari, și mai mici, vor intra în faliment.

În 24 martie, PSD a depus o moțiune în Parlament împotriva ministrului Adrian Oros, intitulată “Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător”. Oros a fost prezent luni, 29 martie, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii împotriva sa. Ministrul a încercat să se apere de acuzele care i-au fost aduse, susținând că nu a putut plăti despăgubirile pentru secetă din cauza faptului că țara noastră, pe fondul pandemiei actuale, nu a colectat un volum mare de taxe de la stat și, astfel, nici MADR nu a mai beneficiat de o alocare suplimentară.

“Anul trecut s-au plătit despăgubiri pentru secetă la culturile înființate în toamna lui 2019, în valoare de 900 de milioane de lei. Dumneavoastră, de-a lungul timpului, nu ați prea plătit, ați făcut mai mult constatări, și oamenii au rămas cu procesele verbale. Sigur că am sperat cu toții, și cred că și dumneavoastră ați sperat că România, și implicit Europa, își va reveni din această criză sanitară. Revenirea la normalitate ar fi ajutat la o mai bună colectare de taxe și implicit la o altă alocare corespunzătoare nevoilor MADR, astfel încât să acoperim sumele necesare despăgubirilor pentru secetă”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul a mai spus că agricultura românească are nevoie imperioasă de o infrastructură modernă de irigații și de un sistem de asigurări și fonduri mutuale, care să gestioneze acest tip de riscuri.

Votul final pe această moțiune va fi dat miercuri, 31 martie.

1 thought on “Nu sunt bani pentru despăgubirile cauzate de secetă

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut