Nu sunt bani destui pentru platile sociale

Nu mai suprinde pe nimeni faptul ca bugetele alocate primariilor sunt insuficiente. Avand bani putini, anul acesta, edilii se vad nevoiti sa-si puna… pofta-n cui in ceea ce priveste investitiile. Si spun ca sunt multumiti daca vor reusi sa acopere toate cheltuielile de functionare si salariile. Dar, din pacate, in afara de aceste plati, mai sunt doua categorii de persoane care depind de banii de la buget. Este vorba de beneficiarii ajutorului social, acordat prin Legea 416/2001, dar si de asistentii persoanelor cu handicap. Pentru acestia, sumele prevazute nu ajung decat in parte. Interlocutorii nostri si-au exprimat speranta ca pana la finele anului, vor fi completate sumele prevazute initial, prin rectificari bugetare.
La Maeriste, asa cum aflat de la prim-edilul Vasile Lazar, fondul prevazut in bugetul initial, pentru ambele categorii sociale, ar fi suficient cel mult pentru primele noua luni. Si asta, fara a pune la socoteala ca numarul beneficiarilor de ajutor social ar putea create din cauza posibilelor reduceri de personal din unitatile economice din zona. La Sig, potrivit socotelilor primarului Florian Bonte, chiar daca sumele vor acoperi nevoile pentru asistentii personali, pentru cei de la Legea 416 vor fi suficiente doar pentru primele sapte luni ale acestui an. Acest fapt se datoreaza numarului mare de dosare aflate in plata la Legea 416, respectiv, 180, in timp ce numarul asistentilor personali nu depaseate 24 . In schimb, la Nusfalau, situatia este alta. Seful administratiei locale, dl. Radu Mate, a apreciat ca din necesarul de 285 milioane lei vechi necesare pentru salarizarea a 24 asistenti personali s-au primit doar 194 milioane lei, ceea ce ar fi suficient pana in septembrie. Dar se pare ca primaria Nuafalau va avea suficiente resurse (2,4 mld lei vechi) pentru a plati ajutorul social celor 700 de romi ce locuiesc in comuna. Cel mai optimist s-a aratat primarul de la Balan, dl. Isaia Maghiar, care a fost de parere ca atat pentru asistentii personali, cat si pentru ajutorul social fondurile vor fi suficiente pana in luna noiembrie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut