Anul acesta, Luna Cadourilor va fi mai dificila decat de obicei pentru bugetul unei familii.
Nu este recomandat sa cheltuiti excesiv. Intocmiti o lista cu prioritati, pentru a nu va pune in pericol finantele personale pe urmatoarele cateva luni.

Vanzatorii, in bloc-start
Pentru fiecare din noi a deveni o traditie ca, an de an, in luna decembrie, sa cheltuim considerabil pentru masa de sarbatori si cadouri pentru cei dragi. Lor li se adauga alte cumparaturi pe care nu le-am face in timpul anului, dar care se regasesc, acum, pe lista cu necesarul.
Magazinele si bancile mizeaza pe acest lucru si se pregatesc din timp, cu tot arsenalul care le-ar putea creste vanzarile: intensifica promotiile, isi decoreaza vitrinele cu Mosi Nicolae si Mosi Craciuni, colinde, fulgi de nea, saniute, brazi impodobiti. Fara un buget dinainte stabilit si o lista de cumparaturi, risti sa devii victima cheltuielilor necumpatate.
Romanii nu pun frana cheltuielilor
Sarbatorile de iarna nu ii vor determina pe romani sa stranga cureaua, in conditiile in care 66 la suta dintre acestia considera ca declinul economic are un impact direct asupra situatiei lor financiare, arata un studiu intocmit de firma de audit si consultanta Deloitte Romania.
Cheltuielile romanilor in perioada sarbatorilor va creste cu 0,2 la suta. In acelasi timp, in Germania, acestea vor scadea cu 2,9 la suta, in Olanda, cu 3,3 la suta, iar in Marea Britanie, cu 17,4 la suta. „Estimarea unei cresteri de 0,2 la suta in consumul din Romania situeaza aceasta tara in randul celor mai putin precaute din Europa”, este concluzia studiului.
30 la suta dintre consumatori intentioneaza sa aloce un buget mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, 28 la suta dintre romani spun ca vor cheltui mai putin, iar 52 la suta, ca in decembrie 2008.
Tentatia electrocasnicelor
Tot in perioada sarbatorilor, unii cumparatori rezista cu greu tentatiei de a mai cumpara ceva electrocasnice prin gospodarie. Magazinele ii imbie, de altfel, cu reduceri de preturi. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa te grabesti. Ai sanse mari ca in ianuarie sau februarie, cand cumparatorii se raresc pentru ca si-au cam tocat banii de sarbatori, sa gasesti produsul dorit la un pret chiar mai mic decat in luna cadourilor.
Cadouri de criza
Daca esti tentat sa intri in descoperitul de cont, incearca, totusi, sa te abtii. Nu de alta, dar sunt bani pe care inca nu i-ai castigat. In cazul in care nu ai nici o alta solutie, cheltuieste cu frana trasa, nu de alta dar traversam o perioada de criza si chiar nu este nevoie sa achizitionezi cele mai scumpe cadouri. Prietenii si familia te vor intelege, mai ales ca si bugetul lor este ceva mai subtire in acest an.