Nu mai sunt bani pentru combaterea somajului

Nu mai sunt bani pentru combaterea somajului

Bugetul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj s-a topit. Nu mai sunt bani pentru cursuri de formare profesionala, iar cei pentru subventii sunt pe terminate. In acelasi timp, agentia are de recuperat 48.000 de lei de la salajeni.
Banii alocati AJOFM Salaj in acest an pentru subventionarea locurilor de munca la angajatori s-au terminat inca de-acum doua luni. Intre timp, insa, unii dintre patronii care au incheiat conventii cu agentia pe parcursul anului nu au respectat contractele si au pierdut subventiile, astfel ca banii care erau rezervati pentru plata subventiilor lunare pentru locurile de munca au fost pusi la dispozitie altor societati care sunt interesate sa angajeze absolventi, persoane peste 45 de ani sau intretinatori unici de familie. Alexandru Pura, directorul executiv adjunct al AJOFM Salaj, spune ca se mai pot incheia conventii pana la sfarsitul acestei luni, adica pana in data de 30 noiembrie. Dupa aceasta data nu se mai incheie deoarece inca nu a fost stabilit bugetul pentru anul viitor. In ceea ce priveste cursurile de formare profesionala, nu mai sunt bani deloc pentru organizarea altor cursuri, iar cele care se deruleaza in prezent vor achitate.
In timp ce agentia nu mai are bani pentru masurile active de combatere a somajului, 85 de salajeni persoane fizice si aproximativ 20 de societati trebuie sa inapoieze agentiei, in total, 48.000 de lei. In cazul persoanelor fizice debitele insumeaza 25.000 de lei si provin din indemnizatii de somaj (primite necuvenit), prime de incadrare (salariatii si-au dat demisia mai devreme de un an) si din cursuri de calificare (somerii au abandonat cursurile). Cea mai veche datorie este din anul 2000. Societatile trebuie sa returneze agentiei 23.000 de lei, bani care i-au primit prin credite (o parte din dobanda este suportata de catre agentie iar patronii trebuie sa angajeze someri) si prin subventionarea locurilor de munca. In ceea ce priveste creditele insa nu au respectat contractele incheiate cu agentia si au pierdut banii. Din pacate aceste debite nu pot fi utilizate de catre agentiile judetene pentru ca, potrivit lui Pura, sunt directionate intr-un cont separat. Banii se recupereaza prin somatii, titluri executorii si se poate merge pana la poprire bancara sau chiar sechestru.
La sfarsitul anului trecut debitele AJOFM Salaj create de agentii economici din judet depaseau 290.000 lei, iar cele create de persoane fizice 26.000 de lei.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *