Nu ești vaccinat, nu ai acces în baruri și cluburi

2
4697

Guvernul a adoptat, în 28 iulie, lista cu noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 august, în timp ce numărul de noi infectări cu varianta Delta crește în toată Europa, iar campania de vaccinare cam bate pasul pe loc în România. Printre acestea se numără și o măsură potrivit căreia accesul în cluburi, baruri și discoteci să fie permis doar vaccinaților anti-Covid, însă doar atunci când rata de infectare lin localitatea respectivă atinge pragul de 2 la mie.

Mai multe state europene au anunțat că vor permite accesul în localuri, baruri și restaurante, numai pe baza certificatului de vaccinare. În țara noastră, o astfel de măsură este luată în calcul doar în cazul în care incidența crește la 2 la mie. În acest scenariu, barurile și cluburile funcționează în continuare la capacitate maximă, dar este permis doar accesul celor care sunt imunizați și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În cazul în care rata de infectare crește peste pragul de 3/1000 de locuitori, aceste localuri sunt deschise numai pentru cei care s-au vaccinat, însă la capacitatea de 70%.

„Dacă avem creșterea incidenței, de exemplu, de peste 3 la mie, și măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior, poate vii cu o soluție intermediară – să spui, da, le lăsăm în interior, dar cu o condiție: cei care intră acolo sunt cei vaccinați. Poate asta este o soluție, decât să spunem la restaurante <închideți-vă, până scade incidența sub 3 la mie>”, a explicat Raed Arafat, în cadrul conferinței de presă susținută la Palatul Victoria, la finalul ședinței în care Executivul a adoptat noile măsuri.

Printre celelalte măsuri adoptate amintim: desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise, cu până la 75% din capacitatea maximă; activitățile culturale, artistice și de divertisment organizate și desfășurate în spații deschise, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane (cu obligativitatea măștii de protecție, prezentarea documentelor de vaccinare, testare, trecere prin boală) dacă incidența în localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori; activitățile culturale și de divertisment organizate și desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, dacă incidența în localitate se menține mai mică sau egală cu 2/1000 de locuitori. Nunțile se pot desfășura cu participarea a maxim 150 persoane în spații deschise, și 100 de persoane în spații închise dacă incidența este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, în intervalul orar 5:00-02:00. Nu intră la numărătoare copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. În cazul în care incidența este 2 sau mai mică de 2, sunt permise la nunți și mese festive 400 de persoane în interior. Se pot desfășura activități recreative și sportive în aer liber cu 30 de persoane care nu locuiesc la aceeași adresă, în cazul în care incidența ajunge la 3, și cu 50 de persoane, când nu se depășește 2/1000, prag de infectare. De asemenea, mitingurile pot fi desfășurate cu 100 sau 500 de persoane, în funcție de rata infectărilor.

Rămân în vigoare regulile de protecție sanitară, precum purtatul măștii în spațiile închise. Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile.

2 COMENTARII

  1. Pe timpul lui Ceausescu era mult mai bine te distrai.mancarea era cat de cat dar macar stiai ca e sanatoasa cand acuma asa zis si mancarea bio e plin cu toate prostiile,peste vreo 10 ani o sa fie mult mai greu si se va adeveri vorba din biblie:cei vii sunt invidiosi pe cei morti. .

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.