decembrie 7, 2022

Noutăți privind taxele și impozitele pe care le plătesc zălăuanii in 2016

Consiliul Local Zalău votează azi proiectul de hotărâre privind “Stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2016, a tarifelor și chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Zalău”. Proiectul își are scheletul bazat pe Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Conform acestui act legislativ, în termen de 60 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, consiliile locale adoptă hotărâri privind nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2016. Consiliile locale pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale, dar acestea nu pot fi mai mari de 50 la sută față de nivelurile maxime stabilite de Codul Fiscal.

Impozitare diferită pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale

Zalăul este municipiu de gradul II. Pentru aplicarea corectă a valorilor impozabile, pentru determinarea impozitului și taxei pe clădiri pentru 2016, se aplică delimitarea zonelor din intravilanul municipiului Zalău.
Comparativ cu anul 2015, calculul impozitului la persoanele fizice și juridice se va face prin aplicarea unor cote diferite în funcție de destinația clădirii – rezidențială sau nerezidențială -, cotă care se va aplica valorii impozabile stabilite.
Proiectul de hotărâre propune ca pentru calculul impozitului pe clădiri rezidențiale aparținând persoanelor fizice și juridice să se aplice o cotă care s-a aplicat și în anul 2015, respectiv 0,1 la sută.
Pentru impozitul pe clădiri nerezidențiale s-a propus o cotă asupra valorii stabilite de 1,3 la sută.
În ceea ce privește impozitul pe teren, pentru terenul situat în intravilan înregistat la catregoria de folosință teren cu construcții s-a propus ca nivelurile de impozitare să fie ca cele de anul trecut. Pecizăm că începând cu anul 2016 se va impozita și terenul acoperit de către o clădire. stop_coloana

Impozit mai mare pe mașini și mașini scutite de la impozitare

În cazul impozitelor pe mijloacele de transport, s-a propus ca stabilirea impozitului să se facă în funcție de tipul mijlocului de transport, la care să se aplice o cotă adițională de 5 la sută.
Începând cu anul 2016 nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru: “mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate aflate în proprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și al minorilor încadrați în gradul I de invaliditate”. Asta va duce la diminuarea sumelor încasate în anul 2016, raportat la 2015. Din acest motiv se aplică cota adițională de 5 la sută.

Facilități pentru săraci și pentru bun platnici

Potrivit Codului Fiscal, consiliile locale pot adopta hotărâri privind reducerea sau scutirea de impozit pe clădiri și impozit pe teren pentru persoanele ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici decât salariul minim pe economie.
Proiectul propune următoarele facilități fiscale pentru locuință și terenul aferent acesteia după cum urmează: o singură persoană, reducere 10 la sută; două persoane – 20 la sută; trei persoane – 30 la sută, patru persoane – 40 la sută; mai mult de 4 persoane, reducere de 50 la sută.
Pentru contribuabilii persoane fizice care plătesc cu anticipație, până la data de 31 martie a anului 2016, impozitele pe clădire, pe treren, pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an, se propune a se acorda o bonificație de 5 la sută.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *