noiembrie 30, 2022

Noul plafon pentru contributia la sanatate pentru veniturile din dividende in 2020

Datorita faptului ca incepand cu anul 2020 salariul minim pe economie devine 2.230 lei ( fata de 2.080 lei cat este pana la finalul anului 2019), se va majora si plafonul pentru cei care incaseaza dividende si vor datora contributia la CASS.
Impozit pe venit –5%
Impozitul pe dividende in 2020 ramane 5% (deocamdata). Impozitul se retine si se plateste de catre persoana juridica.
Baza legala : art. 97 alin. (7) din Codul fiscal care arata ca :
" (7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat."
CASS -10%
Noul plafon pentru care se datoreaza CASS = 12 * 2.230 lei = 26.760 lei.
Daca veniturile din dividende depasesc 26.760 lei (singure sau impreuna cu alte venituri – ex din activitati independente) atunci se datoreaza CASS.
Plafonul anterior = 12 * 2.080 lei = 24.960 lei. Avem asadar o crestere cu 1.800 lei in 2020 fata de 2019.
Cota CASS datorata este 10%. Contributia se declara si se plateste de catre persoana fizica (declaratia unica).
Baza de calcul nu o reprezinta venitul efectiv obtinut care depaseste 26.760 lei ci tocmai acest plafon. Asadar, contributia este de 10% * 26.760 lei = 2.676 lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *