Noul Cod civil va incrimina prejudiciul cauzat de informatii gresite aparute in presa

Noul Cod civil va stabili, pe langa dreptul la libertatea presei sau dreptul la replica, si dreptul la repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial ca urmare a informatiilor gresite aparute in mass-media, a spus, miercuri, ministrul Justitiei Catalin Predoiu, la inceputul sedintei de Guvern. Ministrul Justitiei a precizat ca noul Cod civil va statua libertatea presei, dar va introduce si reglementari legate de dreptul la imagine si de repararea prejudiciului cauzat imaginii unei persoane.
“As putea sa spun ca una dintre noutatile care intereseaza presa este ca in cartea I, referitoare la persoana, sunt introduse o serie de dispozitii legate de protectia drepturilor fundamentale, printre care si dreptul la libertatea presei, dreptul al imagine si dreptul la repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial ca urmare a unor informatii gresite aparute in presa audio-vizuala, inclusiv dreptul la replica”, a spus Catalin Predoiu. Ca umare, premierul Boc s-a aratat convins ca mass-media va avea “doua zile subiect de dezbatere pe marginea afirmatiei domnului ministru”.
Catalin Predoiu a mai aratat ca reglementarile Codului civil actual dateaza din 1865 si nu mai sunt aplicate in marea lor parte, iar in perioada regimului comunist s-a evitat adoptarea unui nou Cod pentru a nu fi influentat de dreptul sovietic. “Codul in vigoare de la 1865 nu se mai aplica decat in proportie de 20-25 la suta, luat reglementare cu reglementare, si aceasta de foarte multi ani de zile. Proiecte privind inlocuirea acestor reglementari vechi au existat chiar si inainte de 1989, dar pot sa va spun ca in mod deliberat specialistii in drept din acea perioada au trenat adoptarea sau elaborarea unui astfel de proiect pentru ca el ar fi fost in acea perioada influentat decisiv de bazele dreptului civil sovietic. Atunci, marii nostri profesori din perioada 1945-1990 au considerat ca este mult mai bine sa ramanem cu Codul de la 1865, care era mai aproape de realitatile noastre sociale private de baza. Aceasta este explicatia pentru care acest Cod nu a fost adoptat in perioada anilor dinainte de 1989”, a mai spus Predoiu.
Primul-ministru a declarat recent ca proiectul de Cod civil va fi aprobat de Guvern in sedinta de miercuri. Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila au fost aprobate de Executiv saptamana trecuta. Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in luna mai pentru aprobarea acestora.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *