octombrie 1, 2023

Noul an şcolar – mai lung cu patru zile decat in anii precedenţi

0

Noul an şcolar care a inceput, luni, va avea 36 de săptămani de cursuri, insumand 177 de zile lucrătoare, cu patru mai multe decat in anii şcolari precedenţi, elevii urmand să incheie cursurile in 17 iunie 2011.

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari incep cursurile luni.

Potrivit structurii noului an şcolar afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei, elevii incep cursurile in 13 septembrie 2010 şi le incheie vineri, 17 iunie 2011, nefiind făcută nicio menţiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi, respectiv, a XIII-a.

Finalizarea cursurilor mai devreme este insă anunţată in metodologia de organizare a examenului naţional şi a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămană mai devreme de 17 iunie, respectiv in 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile in 27 mai.

Anul şcolar a inceput in 1 septembrie 2010, se va incheia pe 31 august 2011 şi va fi structurat pe două semestre.

Astfel, in semestrul I sunt programate cursuri in intervalul 13 septembrie – 21 decembrie. In perioada 1 – 7 noiembrie, clasele din invăţămantul primar şi grupele din invăţămantul preşcolar vor fi in vacanţă.

Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 pană in 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate in 5 ianuarie 2011 şi vor dura pană in 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie – 6 februarie 2011.

Cursurile in semestrul al doilea incep in 7 februarie 2011 şi durează pană in 15 aprilie. Din 16 aprilie şi pană in 25 aprilie 2011 elevii vor fi in vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmand să fie reluate in 26 aprilie. Semestrul al doilea se va incheia in 17 iunie.

Elevii vor fi in vacanţa de vară din 18 iunie pană in 11 septembrie, cu o săptămană mai puţin decat in anul şcolar 2009-2010.

Totodată, elevii nu vor merge la cursuri nici in zilele libere prevăzute de lege.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2010-2011 vor fi susţinute, de regulă, pană la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, pană la data de 20 mai 2011.

In situaţii deosebite, bine fundamentate, in funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de invăţămant, modificări ale structurii anului şcolar care au fost stabilite prin Ordinul ministrului Educaţiei. Structura anului şcolar poate fi modificată cu condiţia asigurării unui număr de zile de cursuri de 177 zile lucrătoare, precum şi cu posibilitatea ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

Calendarul examenelor şi evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii in clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice intr-o limbă de circulaţie internaţională programată in perioada 20-23 iunie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc in intervalul 6 iunie – 1 iulie. In prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi pană in 1 iulie elevii vor susţine probele scrise.

Elevii clasei a IX-a de liceu – filiera tehnologică, invăţămant de zi, vor avea, pe langă cele 36 de săptămani de cursuri, şi trei săptamani de stagii de pregătire practică, in conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

De asemenea, pentru clasa a XI-a – anul de completare şi pentru invăţămantul special, clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor va fi de 37 de săptămani, insumand 183 de zile.

Totodată, pentru clasa a XI-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare durata cursurilor este, in funcţie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de săptămani, insumand 182 de zile lucrătoare, respectiv de 38 de săptămani, insumand 187 de zile lucrătoare.

In invăţămantul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile de invăţămant in vigoare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut