septembrie 30, 2022

Nouă farmacii din Sălaj distribuie iodură de potasiu

Pentru populația județului Sălaj, Ministerul Sănătății a stabilit nouă farmacii care vor distribui iodura de potasiu- opt din Zalău și doar una din mediul rural.

Conform informării primite de la Direcția de Sănătate Publică Sălaj, cele nouă puncte de distribuție sunt farmaciile Dr. Max de la Silvania (15 mii de comprimate), Kaufland (15 mii de comprimate), Value Center (12,1 mii de comprimate), Brădet (5 mii de comprimate) și Bl. G88 de pe Bulevardul Mihai Viteazu (5 mii de comprimate), farmaciile Help Net de la Value Center (12,1 mii de comprimate) și de la nr. 29 pe Bulevardul Mihai Viteazu (5 mii de comprimate), farmacia GRF 1 SJ (5 mii de comprimate) – cu adresa pe Bulevardul Mihai Viteazu, bl. A 23, și farmacia din Sâg (1.000 de comprimate).

Fiecare farmacie a primit, odată cu medicamentul, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare al acestuia. Cantitățile de pastile care au fost distribuite fiecărei farmacii s-au stabilit de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă. Ghidul de informare cu privire la modalitatea de administrare și alte informații utile poate fi consultat AICI.

Cum intră omul de rând în posesia iodurii de potasiu

Conform deciziei ministeriale, fiecare persoană care dorește iodură de potasiu se adresează mai întâi medicului de familie. Acesta eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă pacientul este eligibil.

Pentru pacientul minor (copil sub 18 ani) aflat în evidența medicului de familie, prescripția medicală se eliberează reprezentantului legal, dar pe numele pacientului minor.

După eliberarea prescripției medicale, pacientul se adresează oricărei farmacii din listă și ridică comprimatele de iodură de potasiu.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medicină de familie și completează declarația pe propria răspundere în fața medicului de familie, apoi va primi prescripția medicală, în cazul în care este eligibil.

Farmaciile vor elibera medicamentul în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la acest medicament.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Atenție! Medicii de familie pot prescrie o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienților eligibili aflați în evidența proprie precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF.

În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripție medicală sau pe numele minorului, după caz, menționându-se distinct pe formular „duplicat”.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din listă este de 6 luni de la data recepției. La finalul perioadei de 6 luni, farmaciile din listă vor preda către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cantitățile rămase în stoc, precum și acordurile pacientului privind administrarea tratamentului și prescripțiile pe baza cărora au eliberat medicamentul, pe baza de proces verbal de predare-primire.

Cui îi este recomandată administrarea iodurii de potasiu

Specialiștii în sănătate spun că tabletele de iod vor fi acordate cu prioritate copiilor și femeilor însărcinate (pentru a-și proteja bebelușul nenăscut). Copiii (incluzând și copiii alăptați) sunt cei mai sensibili la radiație și prezintă cel mai mare risc de contaminare. În cazul copiilor nou-născuți, se recomandă stabilirea dozei de către medic și urmărirea funcției tiroidiene. Persoanele tinere (între 18 ani și 40 de ani) sunt mai puțin sensibile la acest tip de radiație decât copiii. Doza depinde de vârsta și de greutatea corporală.

Femeile însărcinate sunt o categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta și poate afecta fetusul în dezvoltare. Femeile care alaptează li se recomandă, pe lângă administrarea iodurii de potasiu, și prioritizarea pentru celelalte măsuri de protecție.

Adulților cu vârsta peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus la această categorie de vârstă și riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție vor face situațiile în care autoritățile oficiale anunță un nivel ridicat de radiație sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere mare la radiație.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.