septembrie 28, 2023

Noile reguli pentru PFA intră in vigoare de azi

0

Guvernul a adus o serie de modificări OUG nr.58/2010 care obligă la plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decat cele salariale, din drepturi de autor sau in baza unor contracte civile.
Modificările aduse actului normativ vor intra in vigoare incepand de azi, urmand să fie puse la dispoziţia angajatorilor formularele noi privind declaraţiile fiscale. Angajatorul va reţine din salariul net al angajatului şi va plăti asigurările sociale ale acestuia, respectiv contribuţiile la sistemul public de pensii şi cele pentru fondul de şomaj. Persoanele vizate nu sunt obligate la plata asigurărilor de sănătate.
Modelul noii declaraţii a fost definitivat la nivel CNPAS, urmand să fie aprobat in cinci zile de la publicarea in Monitorul Oficial, a menţionat vineri in cadrul conferinţei de presă, Maria Ţiriac, şefa Direcţiei Economice, Evidenţa Contribuabili din cadrul Casei de Pensii Sălaj.
Romeo Sarcă, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Sălaj, a menţionat joi in cadrul conferinţei de presă, că pentru a veni in sprijinul plătitorilor asigurărilor de şomaj pentru veniturile de natură profesională, altele decat cele salariale, a fost postat deja pe site-ul instituţiei noul formular.
Potrivit noilor modificări, aprobate in şedinţa de guvern de miercuri, persoanele care datorează contribuţii individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj sunt cele care, in mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională, respectiv drepturi de autor şi drepturi conexe, cele care realizează, cu caracter de regularitate, pe langă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională, drepturi de autor şi drepturi conexe şi persoanele care realizează , cu caracter de regularitate, exclusiv aceste venituri de natură profesională.
Baza de calcul lunară nu poate depăşi de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea asigurărilor sociale.
Conform celor declarate de Anamaria Perneş, directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Sălaj, noile modificări aduse ordonanţei de urgenţă 58/2010 au simplificat-o, prin stabilirea că obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale corespunzătoare veniturilor de natură profesională revine plătitorului de venit şi prin nominalizarea exactă a persoanele vizate de plata contribuţiilor sociale.
Pană in prezent au depus declaraţii pentru plata contribuţiilor sociale la CJP Sălaj peste 500 de PFA-uri şi circa patru persoane pentru drepturi de autor, a menţionat Anamaria Perneş, in cadrul conferinţei de presă.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut