Noile pensii pentru agricultori, doar in 2011

Noile pensii pentru agricultori, doar in 2011

Persoanele din mediul rural, care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sau in alte sisteme de pensii neintegrate celui public si nu au o pensie, vor fi obligate sa contribuie la un nou sistem de pensii pentru agricultori, din 2011.
Legea privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor va intra in vigoare in 2011, nu anul viitor, cum era prevazut initial. Crearea unui sistem de pensii pentru agricultori, care sa stimuleze acest segment de populatie, a fost amanata un an.
In Monitorul Oficial a fost publicata o hotarare a Guvernului potrivit careia pana in 2013, cheltuielile necesare implementarii si administrarii sistemului de pensii pentru agricultori, precum si cele cu personalul, se suporta de la bugetul de stat. La nivelul fiecarei case de pensii judetene se va infiinta o directie de pensii pentru agricultori. Asiguratii vor avea obligatia sa achite contributii lunare la acest sistem de pana la 50 de lei si vor avea dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.
Conform legii, vor fi asigurate obligatoriu persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv in mediul rural, precum si membrii de familie, care detin, sub orice titlu, terenuri agricole in exploatare sau sunt proprietari de terenuri forestiere, exploatari piscicole, animale sau stupi de albine. De asemenea, vor fi asigurate obligatoriu persoanele care desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie, precum si activitati private nesalarizate in domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura si altele. Mai sunt asigurati membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura. Toti trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei.
Nu se pot asigura in sistemul de pensii pentru agricultori persoanele care urmeaza cursuri de invatamant, persoanele care sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii sau in alte sisteme de pensii neintegrate in sistemul public si persoanele care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii acordate potrivit legii, din sistemul public de pensii sau din alte sisteme de pensii.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *