Noi zile libere pentru elevi și bugetari în luna iunie

0
2041

Elevii, bugetarii și o parte a angajaților din mediul privat se vor bucura din nou, luna viitoare, de două minivacanțe, cu prilejul zilei de 1 Iunie-Ziua Copilului și de sărbătoarea Rusaliilor.

Data de 1 Iunie – Ziua Copilului  a devenit sărbătoare legală și zi liberă din 2016. Anul acesta, 1 iunie pică într-o zi de marți, motiv pentru care, dacă ne luăm după felul în care s-a prodedat anii trecuți, e foarte probabil ca în ziua de luni, 31 mai, Guvernul să acorde o zi liberă care să fie recuperată.

Potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi de Rusalii, sărbătoare marcată la 50 de zile de la Paști, sunt zile libere. Anul acesta, 20 și 21 iunie pică duminică, respectiv luni.

În schimb, în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, o altă zi liberă prin lege, bugetarii nu se vor mai bucura de o pauză de la muncă pentru că sărbătoarea pică în weekend anul acesta. Următoarele zile libere acordate prin lege vor fi în 30 noiembrie, de Sf. Andrei, și în 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

Angajatorii sunt obligați să acorde aceste libere salariaților, fără ca zilele să fie scăzute din concediile de odihnă.

Prin excepție, pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, cu condiția ca salariaților să li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.